Procedure za dobijanje dozvola za oružje treba da budu znatno rigoroznije

Procedure za dobijanje dozvola za oružje treba da budu znatno rigoroznije

Crna Gora godinama prednjači među zemljama Evrope u količini oružja koje posjeduju građani. Razlog za to sagovornici TVCG vide u tradiciji koja podrazumijeva da svaka kuća ima barem jedan komad oružja. Problem je, poručuju, kad ono dospije u pogrešne ruke, pa bude zloupotrijebljeno. Zato smatraju da bi procedure za dobijanje dozvola za korišćenje oružja trebalo da budu znatno rigoroznije. Kako saznajemo, Vuk Borilović je bio dugogodišnji lovac koji je imao dozvolu za oružje.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, ima više od 100 hiljada komada registrovanog oružja. Broj ilegalnog naoružanja ne može se sa sigurnošću utvrditi, ali neka istraživanja pokazuju da je svaki treći građanin naoružan. Posjedovanje oružja je, kažu sagovornici TVCG, dio crnogorske tradicije.

"Svi se pozivamo na te neke tradicionalne vrijednosti i kad ne znamo šta ćemo onda kažemo da nam je to u sklopu tradicije, a ona podrazumijeva da je normalno da svaka kuća u Crnoj Gori ima ili pušku ili pištolj", kazala je psihološkinja Nataša Vuković.

"Mislim da je to dio istorije, od koje i ne treba bježati, na kraju krajeva. Ali ono što bih predložio jeste da se mijenjaju određene stvari vezane za pristup samom oružju, odnosno vještini i principima korišćenja", kazao je vlasnik strelišta Milorad Janjušević.

A da bi neko mogao da ima i da koristi oružje neophodno je da, između ostalog, obavi zdravstveni pregled kojim se utvrđuje da li je sposoban za to.

"Kada dođu za ljekarsko uvjerenje, klijenti najčešće kao razlog navode to da su oružje dobili u nasljeđe od preminulih rođaka i kažu da ne žele da se to oružje otuđi nego da ostane u njihovoj porodici. Drugi razlog je rekreativno-sportske prirode, najčešće kažu da žele da idu u lov. Osim u ove svrhe, oružje često biva upotrijebljeno i u neke druge svrhe", kazala je Vuković.

Kako bi se to spriječilo, sagovornici TVCG upozoravaju da bi kontrole onih koji posjeduju oružje trebalo da budu češće i rigoroznije.

"Opet se vraćamo na obaveznu obuku i ono na šta bih ja stavio akcenat, ne samo zbog posljednjih događaja nego i ranije, a to su ozbiljni i rigorozni zdravstveni pregledi za potencijalne imaoce oružja i periodične kontrole", dodao je Janjušević.

"Ukoliko se desi, a dešava se vrlo često, da mi ne potpišemo ljekarsko uvjerenje da je neko sposoban da nosi oružje i onda taj neko ode u neku drugu zdravstvenu ustanovu, privatnu ili državnu, i bez problema dobije dozvolu. I ja apelujem na sve kolege i sve ustanove da pojačamo taj dio", kazala je psihološkinja.

Iz Lovačkog saveza Crne Gore su kazali da je Cetinjanin Vuk Borilović, koji je juče ubio deset osoba, bio dugogodišnji član Lovačkog društva Cetinje, te da je imao dozvolu za posjedovanje oružja.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.