Zeković: Da smo demokratsko društvo Adžić i Brđanin makar bi ponudili ostavke

Zeković: Da smo demokratsko društvo Adžić i Brđanin makar bi ponudili ostavke

Saopštenje Uprave policije, kao i javni nastupi načelnika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Dalibora Šabana i Aleksandra Boškovića iz Sektora kriminalističke policije zapravo su ukazali na dodatne propuste, nejasnoće i praznine u konstruisanoj policijskoj priči – kategoričan je koordinator Građanske inicijative „21. maj“ i bivši predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije (2005-2020) Aleksandar Saša Zeković.

U slučaju tragedije na Cetinju, gdje je u petak u bezumnom napadu ubijeno 10 ljudi, među kojima i dvoje djece, a ranjeno šest osoba, poslije čega je ubijen i napadač, prema ocjeni Zekovića, svjedočimo zakašnjeloj reakciji, ali i političkoj instrumentalizaciji policije kako bi se stvari predstavile bitno drugačijim nego što jesu.

Oglašavanje i drugi medijski nastupi Uprave policije, smatra on, nažalost, primarno su imali cilj da ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina oslobode, odnosno udalje od očigledne objektivne profesionalne i starješinske odgovornosti, a ne da javnosti ponude razumna objašnjenja u odnosu na policijske mjere i radnje povodom masovnog zločina.

''Biću vrlo jasan i otvoren - nikakva saopštenja ne mogu osloboditi odgovornosti Adžića i Brđanina niti im oprati sa obraza objektivnu profesionalnu i starješinsku odgovornost. Da smo izgrađeno demokratsko društvo, o ovome ne bi ni raspravljali, a njih dvojica bi, ne čekajući na prozivke stručne i šire javnosti, podnijeli ostavke ili ih bar ponudili. To bi bio visoko profesionalan i moralan čin'', poručio je Zeković za Pobjedu.

Objašnjava da saopštenje kojim se juče oglasila policija, a koje sadrži i ocjene da je njihovo postupanje bilo pravovremeno, profesionalno i efikasno - unaprijed obesmišljava sve buduće provjere od kojih su neke već u toku, poput podnošenje izvještaja o upotrebi sredstava prinude.

''Takav pristup, nažalost, postaje praksa direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Dok nije bio na toj dužnosti bio je žestoki protivnik takve prakse, a mene podupirao u borbi protiv nje'', ističe Zeković.

Kao ozbiljan nedostatak policijskog saopštenja vidi i da su, prije vještačenja, iznijeli podatak „da je od 20 ispaljenih metaka od strane policijskih službenika, jedan metak teško povrijedio ubicu“.

''Na osnovu mog iskustva, djeluje mi nerealno da su već uspjeli da sravne podatke svih čaura, kalibara ispaljene municije pronađene na licu mjesta i razvrstaju koliko je ispaljeno iz oružja Borilovića, koliko iz oružja građanina ili možda više njih, a koliko iz službenog oružja policijskih službenika. Uprava policije ističe da se desila unakrsna vatra, pa mi nekako djeluje porazno da je na kraju prisutni građanin morao da reaguje, uzme zakon u svoje ruke, i spriječi nastavak pogibije i tako zaštiti građane i policiju u ime policije. Na tome treba svi da mu zahvalimo'', poručio je Zeković.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.