Foto: Reuters

"Veliki mlaz": Naopaki grom koji zbunjuje naučnike

Grom ne udara samo "na dolje", nekada je bijes oblaka upravljen i ka nebu, o čemu svjedoči i rijedak atmosferski fenomen "Veliki mlaz". Naučnici znaju otprilike kako nastaje, ali i dalje nisu sasvim usaglašeni oko toga šta je njegov tačan uzrok.

Naime, moćan mlaz kreće od gornje površine oblaka i prazni se na gore, ka jonosferi, sloju atmosfere koji počinje oko 48 kilometara iznad Zemlje. Ovi mlazevi su toliko moćni da nekada premašuju 50 kilometara u dometu, te tako dodirnu i samu ivicu svemira, koja se nalazi na 100 kilometara od nivoa mora na Zemlji – takozvana Karmanova linija.

Naučnici su utvrili da ovaj fenomen često nastaje iznad okeana, ali i tokom oluja iznad zemlje gdje nema puno pražnjenja elektriciteta, odnosno grom ne udara često. Vjeruju da možda nakupljeni elektricitet tako gleda gde će da "pobjegne“ i uspijeva da to uradi ka svemiru, umesto ka tlu.

Naučnici i dalje pokušavaju da saznaju više o ovom fenomenu, ali otežava im činjenica da su oni rijetki, pa tako samo pet puta godišnje neko uspije da dokumentuje nešto poput "Velikog mlaza“.

Svakako su još jedan podsjetnik koliko je naša planeta čudesna i da treba da je čuvamo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.