Šćepanović: Jasan značaj djelovanja ministarstva za cjelokupno društvo

"Moramo stvoriti valjane uslove za ostanak mladih u Crnoj Gori"

Šćepanović: Jasan značaj djelovanja ministarstva za cjelokupno društvo

U Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja (MNTR), kao novoformiranom u 43. Vladi Crne Gore, ponosni su na dosadašnji rad i zadovoljni ostvarenim rezultatima, a u proteklom periodu realizovana su i brojna dešavanja i aktivnosti, kazala je ministarka, Biljana Šćepanović.

“Predstavili smo crnogorsku nauku i inovacije na dva izuzetno značajna međunarodna skupa – na Ministarskom sastanku Platformi Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije, u Tirani, i na Ministarskoj EUREKA konferenciji, u Estorilu. Sastali smo se sa brojnim visokim zvaničnicima Evropske komisije, uključujući i komesarku za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariju Gabriel”, kazala je ministarka.

Kako je navela, neki od tih bilateralnih sastanaka su održani na marginama pomenutih skupova, a neki upravo u Crnoj Gori, s obzirom da su imali priliku da budu domaćini prvog sastanka Zajedničkog odbora EU i Crne Gore za istraživanje i inovacije.

“Veoma nas raduju pozitivni komentari i pohvale za angažman, napredak i rezultate Crne Gore u nauci i inovacijama, a pogotovo isticanje naše države kao izvrsnog primjera u regionu, pa i šire”, ocijenila je Šćepanović.

U Crnoj Gori je održan i višednevni sastanak predstavnika Međunarodne grupe za fiziku čestica, koji su tom prilikom radili i sa crnogorskim profesorima fizike, kao i sa učenicima. Ministarstvo su posjetili ambasadori i ostali zvaničnici brojnih država.

“Pridružili smo se planiranju aktivnosti u okviru crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), za period od jula 2022. do juna 2023. godine, gdje ćemo se naročito fokusirati na regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Učestvovali smo na više međunarodnih skupova vezanih upravo za ovaj projekat, ali i druge teme – sastanak borda guvernera JRC-a, sastanci radnih grupa SEEIIST konzorcijuma, UNDP radionica „Žene u STEM-u“, skupovi Digital Den Conects itd”, podsjetila je Šćepanović.

Osim na međunarodnom planu, ističe, bili su aktivni i ispratili brojne crnogorske manifestacije, posvećene promociji nauke i inovacija, kao što su „Učenje nije mučenje“ u BP ili Inženjerska škola nauke u PV, finalnom akmičenju predakceleracijskog programa BoostMeUp na Luštici itd.

“Organizovali smo niz info-događaja posvećenih informisanu svih zainteresovanih o brojnim programima podrške nauci i inovacijama, kako od strane našeg Ministartsva i ostalih subjekata naučnoistraživačke i inovacione infrastrukture, tako i EU i ostalih međunarondih programa. Sa ciljem bolje komunikacije i plasiranja informacija smo pokrenuli i novi S3 sajt”, dodala je Šćepanović.

Podsjeća da je, počeo i rad Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, u novom sastavu, a formirane su i Međuinstitucionalna S3 grupa i inovacione radne grupe po prioritetnim S3 oblastima.

“Ministarstvo je raspisalo konkurs za podršku u ranoj fazi razvoja startapova, a Fond za inovacije konkurs za kolaborativne grantove. Već imamo značajno interesovanje za oba poziva. Osim toga, kontinuirano realizujemo aktivnosti u vezi godišnjih konkursa za sufinansiranje naučnoistraživačke i inovacione djelatnosti”, navela je ministarka.

Ona je istakla i kako su potpisali Memorandum o razumijevanju sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP i Memorandum o saradnji sa Američkom privrednom komorom u Crnoj Gori.

“Nastavljeni su procesi koji se kontinuirano realizuju u sektoru nauke: licenciranje naučnoistraživačkih ustanova, praćenje stipendista doktorskih studija, praćenje rada centara izvrsnosti, monitoring tekućih projekata itd. Tu je i rad na pripremi Strategije NID 2023-2027, kao i na Završnom izvještaju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije NID 2017-2021”, dodala je Šćepanović.

Naglasila je i da su u sektoru inovacija ostvarili aktivnosti vezane za strateške i pravne dokumente – u saradnji sa Ministartsvom finansija, započet je rad na izmjenama Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, kako bi njegova primjena mogla biti svrsishodnija, na uzajamno zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

Ona je podsjetila da su ostvaruili kontinuiranu saradnju sa inovacionim infrastrukturnim subjektima našeg resora – Fond za inovacije, NTP i IPC Tehnopolis.

“Ovom popisu možemo dodati još dosta aktivnosti, a ne smijemo zaboraviti i značajne uložene napore na administrativno-tehničkom formiranju novog ministartsva i stvaranja uslova za njegov dalji rad, kako bismo mogli da se pohvalimo rezultatima, za koje je zaslužan kompletan tim MNTR”, navodi Šćepanović.

Ističe da ih uskoro očekuje niz događaja, ali i novih aktivnosti od izuzetnog značaja za naučnoistraživačku i inovacionu zajednicu Crne Gore.

Dodaje da, intenzivno rade na pripremi konkursa za sufinansiranje nacionalnih naučnoistraživačkih projekata i doktorskih istraživanja, kao i manifestacije Dani nauke i inovacija, što koji će se organizovati u septembru, a omogućeno je povećanjem budžetskih sredstava za naučnoistraživačku djelatnost, u saradnji sa Ministartsvom finansija.

“Imajući u vidu da je dugoročni ekonomski razvoj valjan samo kada je zasnovan na znanju, istraživanju i inovacijama, jasan je značaj djelovanja MNTR za cjelokupno društvo, pogotovo za mlade, kojima moramo stvoriti valjane uslove za ostanak u Crnoj Gori, kako bi nas vodili u njen razvoj”, zaključila je Šćepanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.