Medoks: Vlada da poštuje međunarodne obaveze u slučaju zaplijenjenih cigareta
Karen Medoks

"Nakon nezapamćene zaplijene cigareta premijer ima priliku da se pozicionira kao ozbiljan borac protiv organizovanog kriminala"

Medoks: Vlada da poštuje međunarodne obaveze u slučaju zaplijenjenih cigareta

Ujedinjeno Kraljevstvo, pored drugih međunarodnih partnera, blisko sarađuje sa Crnom Gorom kako bi se razvili kapaciteti za borbu protiv krijumčarenja nezakonitom robom preko crnogorskih luka, aerodroma i međunarodnih granica, rekla je u intervjuu za Portal RTCG britanska ambasadora Karen Medoks.

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Vlada Crne Gore je najavila mogućnost da cigarete zaplijenjene u Luci Bar budu prodate. Novinari su je upitali da to prokomentariše?

"Tokom razgovora sa predsjednikom Vlade podijelila sam stav Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da Crna Gora sada, nakon impresivne i nezapamćene zapljene cigareta, ima dragocjenu priliku da postigne značajno povećanje reputacije kao ozbiljan i kredibilan međunarodni partner u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i korupcije. Možda nikada više neće biti ovakve prilike da se uspostavi primjer za usvajanjem najviših standarda za tretiranje problema nezakonite trgovine duvanom. To zahtijeva da se Vlada oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom", ukazala je Medoks.

Dodaje da takav stav dijele međunarodni partneri u Delegaciji Evropske unije i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Crna Gora je potpisnica "Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima” i određena je da bude regionalni koordinator za evropski region na predstojećem Sastanku potpisnica Protokola 2023. godine. Protokol navodi da će "cjelokupan zaplijenjeni duvan, duvanski proizvodi i oprema za proizvodnju biti uništeni upotrebom metoda kojima se čuva životna sredina u najvećoj mogućoj mjeri, ili odloženi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom”. Bilo kakva prodaja ove robe znači direktno kršenje Protokola. Ukoliko se Crna Gora bude odlučila na ovakav čin to bi oslabilo cijelu zajednicu potpisnica, kao i cjelokupan integritet Protokola, izlažući sve nas nezakonitoj prodaji cigareta na našim tržištima, što bi imalo finansijski uticaj na naše ekonomije i izazvalo štetu po zdravlje naših zajednica", poručila je Medoks.

Upitana je da li je zadovoljna naporima da se stane na kraj krijumčarenju cigareta u Crnoj Gori u posljednjih 12 mjeseci?

"Ujedinjeno Kraljevstvo dugi niz godina blisko sarađuje sa crnogorskim organima nadležnim za sprovođenje zakona kada je u pitanju krijumčarenje cigareta preko Luke Bar. Pozdravili smo Odluku Crne Gore u junu 2021. godine, koja je ponovljena u decembru 2021. godine, o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji slobodne zone „Luka Bar”. Od tada svjedočimo brojnim ozbiljnim istragama i zapljenama, uključujući značajnu zapljenu nezakonitih cigareta u maju. Ovo su sveobuhvatni koraci protiv krijumčarenja i značajan iskaz posvećenosti Crne Gore da se bori protiv teškog i organizovanog kriminala i korupcije. Pohvaljujemo napore Uprave prihoda i carina, Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva u njihovoj posvećenosti za hvatanje u koštac sa krijumčarenjem cigareta", pojasnila je ona. 

Novinare je zanimalo možemo li računati na ekspertsku pomoć Ujedinjenog Kraljevstva u suzbijanju šverca cigareta?

"Ujedinjeno Kraljevstvo, pored drugih međunarodnih partnera, blisko sarađuje sa Crnom Gorom kako bi se razvili kapaciteti za borbu protiv krijumčarenja nezakonitom robom preko crnogorskih luka, aerodroma i međunarodnih granica. Prepoznajemo finansijski uticaj na crnogorsku privredu i opasnost po crnogorsku zajednicu usljed protoka nezakonitih cigareta i narkotika u zemlji. Značajne količine ove robe ostaju u Crnoj Gori, ali takođe postoji uticaj i na širi Zapadni Balkan, EU i UK. Posvećeni smo unapređenju kapaciteta kroz omogućavanje obuka, opreme i ekspertize za obezbjeđivanje crnogorskih granica i luka", poručila je Medoks.

Dodaje takođe da, "zajedno sa našim međunarodnim partnerima, radimo sa crnogorskim organima za sprovođenje zakona i tužilaštvom kako bi se povećala njihova sposobnost za identifikovanje i zapljenu robe koja se nagomilala kroz teški i organizovani kriminal".

"Takođe smo ponudili ekspertizu za izradu zakona i politika o carinama i nezakonitim finansijama u skladu sa međunarodnim standardima. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da sarađuje sa Crnom Gorom u ovoj oblasti, tamo gdje postoji jasna zajednička korist, dok aktivnosti nastavljaju pozitivno da doprinose rješavanju ovog pitanja", zaključila je Medoks.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.