Vazduhoplovci Vojske CG 20. dan u borbi sa vatrenim stihijama

Pokazuju kako se brane država i građani

Vazduhoplovci Vojske CG 20. dan u borbi sa vatrenim stihijama

Jutrošnjom akcijom gašenja ogromnog požara između Bara i Sutomora, koja je počela već oko 7:30, vazduhoplovci Vojske Crne Gore započeli su svoj 20. dan borbe sa vatrenim stihijama širom Crne Gore, od Durmitora i Nikšića, preko Boke Kotorske.

Zahvaljujući njihovom ogromnom požrtvovanju, ali i znanju i iskustvu, do sada su uspijevali da spasu ono što je najvažnije – ljudske živote, ali i kuće i naselja, ističu iz Ministarstva odbrane.

U Baru jutros, kao i cijelu prethodnu noć i poslije podne, kada je požar izbio iznad Crveme plaže, brzo se šireći na sve strane, duva jaki vjetar promjenljivog smjera, što veoma otežava rad svim letjelicama, a posebno helikopterima.

Konfiguracija našeg terena takođe je poseban izazov, zbog visokih i strmih brdskih i planinskih litica - ističu iz MO.

16602133561ddn1oy18xdte1d0i1920x1280

Juče u Baru u gašenju požara bilo je uključeno i 12 pripadnika Mornarice sa tri cistijerne.

Od 18. jula, kada su imali prvi intervenciju, a zaključno sa jučerašnjim danom, 10. avgustom, dva helikoptera Vojska Crne Gore osposobljena za gašenja, napravila su ukupno 118 letova i 150 sati naleta.

Za to je vrijeme izbačeno više od 921 hiljada litara vode.

Svakodnevno je angažovano do 10 lica, pripadnika Vojske Crne Gore, pilota, tehničara i pomoćnog osoblja.

Naši vojni piloti u stalnoj su pripravnosti, rade i po više od deset sati dnevno, bez slobodnih dana i odmora, od ranih jutarnjih sati pripravni za prvi poziv koji će im stići toga dana. Sprečavaju da vatra uđe u nacionalne parkove, da sagore stare vile u Perastu, čuvaju imovinu i ljude.

Oni su ovoga ljeta prva adresa na koju se obrate vatrogasci i službe zaštite i spašavanja. Više puta su tokom gašenja požara spašavali i evakuisali povrijeđene planinare i turiste.

Ovoga ljeta na žalost, imaju i previše situacija u kojima su pokazali na koji se način štite i brane država i njeni građani, kako se pomažu civilne institucije, što je jedna od misija Vojske Crne Gore.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.