Coca-Cola doživjela finansijski udar: Zbog odlaska s ruskog tržišta u gubitku 195 miliona dolara

Inflacija dodatno zakomplikovala situaciju

Coca-Cola doživjela finansijski udar: Zbog odlaska s ruskog tržišta u gubitku 195 miliona dolara

Multinacionalna kompanija Coca-Cola saopštila je kako je zbog situacije na tržištu Rusije i povlačenja kompanije zabilježila finansijski udar u iznosu od 195 miliona dolara.

Prema pisanju Rojtersa, Coca-Cola, tačnije njen ogranak Hellenic Bottling Company očekuje kako će operativni profit kompanije za 2022. godine iznositi između 740 i 820 miliona eura, što je manje u odnosu na 2021. godinu kada je prijavljen profit u iznosu od 831 milion eura.

"Profit je narušen zbog manjeg prisustva u Rusiji i problema s inflacijom", navodi se.

Proizvođač bezalkoholnih pića, koji je Rusiju nekada smatrao jednim od svojih najvećih tržišta, ranije je saopštio kako se očekuje kako će u drugom polugodištu 2022. godine izdržati finansijske troškove u iznosu od 82 miliona eura te je naglašeno kako je kompanija potrošila sve svoje zalihe i da više neće proizvoditi niti prodavati proizvode u Rusiji.

Osim situacije na ruskom tržištu, kompanija, koja se takođe nalazi na Londonskoj berzi, prijavila je pad neto dobiti u iznosu od 153 miliona eura za šest mjeseci zaključno s 1. julom, a kao najveći razlog za takvu ekonomsku situaciju navedena je inflacija.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.