Đuranović razriješena nezakonito

Osnovni sud u Podgorici presudio u korist bivše zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore

Đuranović razriješena nezakonito

Na prijedlog tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića Vlada je sa dužnosti razriješila Draganu Đuranović, a za to rješenje sud u Podgorici je ocijenio da je donijeto uz povredu pravila postupka, da se zasniva na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, povredi materijalnog prava i da se ne može smatrati zakonitim

Osnovni sud u Podgorici poništio je kao nezakonito rješenje Vlade iz maja prošle godine o razrješenju Dragane Đuranović sa mjesta zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore prije isteka mandata, čime se otvara mogućnost da Đuranović u novom postupku tuži državu za naknadu štete.

Vlada je 13. maja 2021. godine, na prijedlog tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, razriješila Đuranović, a za to rješenje je sud ocijenio da je donijeto uz povredu pravila postupka, da se zasniva na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, te povredi materijalnog prava.

Đuranović je nakon razrješenja prošle godine tvrdila da je razriješena nezakonito, bez pravnog obrazloženja i pozivanja na činjenice, te da su bili neosnovani i neistiniti navodi ,,da je radila neprofesionalno i da nije štitila interese države“, te da je takvo obrazloženje Vlade Crne Gore napad na njen profesionalni i lični integritet.

Kao razlog za njeno razrješenje tada je navedeno da je „iz dostavljenih izvještaja o radu zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore evidentno je da je zaštitnica Dragana Đuranović neprofesionalno obavljala ovu funkciju, da u svom radu nije štitila interese države i da je nesavjesno rukovodeći institucijom Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa u sporovima stvarala bespotrebne troškove koji su u velikim iznosima opterećivali budžet Crne Gore“.

Međutim, te izvještaje nije razmatrala Komisija za ekonomsku politiku (KEP), a ni sama Vlada u čijem se rješenju ne navodi nijedna konkretna činjenica, pogrešan postupak, ocjena ili propust iz kojeg bi se mogao izvesti takav zaključak.

Kako je ocijenio Osnovni sud u Podgorici, u obrazloženju rješenja Vlade se ne pominje nijedan materijalno-pravni propis na osnovu kojeg je ta odluka donijeta, čime je postupljeno suprotno Zakonu o upravnom sporu.

Takođe, prema ocjeni suda, umjesto činjeničnog stanja utvrđenog dokazima, obrazloženje rješenja sadrži samo tvrdnje o navodno neprofesionalnom i nesavjesnom radu Đuranović i stvaranju bespotrebnih troškova postupka.

"Iz godišnjih izvještaja se ove činjenice nijesu mogle utvrditi, te je bila obaveza tuženog da konkretizuje u čemu se sastoje radnje navodno neprofesionalnog rada i stvaranja bespotrebnih troškova", piše u obrazloženju presude.

Osnovni sud u Podgorici zaključio je da je Đuranović dokazala da pobijena odluka nije adekvatno obrazložena, da su na taj način povrijeđena njena prava, te da se odluka Vlade ne može smatrati zakonitom.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.