M portal: Škaljarci nabavili kriptovane telefone za Abazovića, u grupi i Jovica Vukotić?

Ko se sve nalazi u „SKY ECC“ komunikaciji

M portal: Škaljarci nabavili kriptovane telefone za Abazovića, u grupi i Jovica Vukotić?

U „SKY ECC“ aplikaciji postoji još niz komunikacija koje upućuju na to da je OKG „Škaljari“ pokušavala da ostvari politički uticaj preko državnih funkcionera

U “SKY ECC” komunikaciji, koju je Europol dešifrovao, a M portal je ekskluzivno objavio, pod oznakom GP6DYO:4 učestvuju pripadnici jednog od najozloglašenijih kriminalnih klanova na Balkanu, a vode se pod šiframa GP6DYO, A0J9S0, 92TSA1, D16AD5. Njihova grupna komunikacija pod oznakom GP6DYO:4 započeta je prvom porukom 18. decembra 2020. godine, a okončana posljednjom porukom 04. marta 2021. godine.

Iz te grupne komunikacije izolovana je posebno interesantna prepiska koja je započeta 30. decembra 2020. godine u 16 sati, 15 minuta i 55 sekundi, a okončana je istog dana u 17 sati, 50 minuta i 58 sekundi, iz koje se vidi da tadašnji potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti, a današnji premijer Dritan Abazović, preko tadašnjeg Generalnog sekretara Vlade Crne Gore Boža Milonjića traži četiri kriptovana telefona.

Osobe koje su službe bezbjednosti identifikovale u „SKY ECC“ komunikaciji pod oznakom GP6DYO:4 su:

GP6DYO – Jovica Vukotić, vođa organizovane kriminalne grupe „Škaljari“

A0J9S0 – Stefan Đukić Mandić, član OKG „Bar“, koja se vodi kao ogranak OKG „Škaljari“

92TSA1 – Emil Tuzović, član OKG „Bar“, koja se vodi kao ogranak OKG „Škaljari“

D16AD5 – Janko Vukadinović, član OKG „Škaljari“

Analizom komunikacije, službe bezbjednosti su zaključile da je Stefan Đukić Mandić obavijestio Vukotića, Tuzovića i Vukadinovića da Dritan Abazović, u tom trenutku potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti, preko Generalnog sekretara Vlade Boža Milonjića traži četiri kriptovana telefona sa instaliranom „SKY ECC“ aplikacijom. Stefan Đukić Mandić, kao potvrdu tog zahtjeva, šalje fotografiju komunikacije sa Milonjićem o kriptovanim telefonima, koja je vođena preko WhatsApp aplikacije. Mada je Milonjić pitao za cijenu telefona i paketa koji idu uz njih, Đukić Mandić predlaže da se telefoni daju na poklon Abazoviću, kako bi njega i ostale korisnike vezali za OKG „Škaljari“ i time spriječili da se Abazović i Milonjić obrate konkurentskoj OKG „Kavač“ za istu uslugu. Emil Tuzović kaže da su „SKY ECC“ aparati u tom trenutku na nekom akcijskom popustu. Na kraju, Đukić Mandić članovima grupe saopštava da će Abazović i Milonjić telefone dobiti iste večeri.

Abazović je na jednoj od sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost potvrdio da je imao kriptovani telefon i da ga je dobio na poklon. Takve navode je nezvanično potvrdilo nekoliko članova Odbora za bezbjednost iz vlasti i opozicije, ali nikada nije bilo zvaničnih izjava o tome. Krajem maja, na svom prvom premijerskom satu, Abazović je poslaniku Demokrata Momu Koprivici odgovorio da je imao kriptovani telefon, ali ga nije koristio jer mu je bilo komplikovano.

Ko su BIL iz „SKY ECC“ grupe GP6DYO:4

Jovica Vukotić(GP6DYO)je vođa organizovane kriminalne grupe „Škaljari“, kako se vodi u evidencijama službi bezbjednosti, mada ovu OKG javnost češće prepoznaje pod nazivom „Škaljarski klan“. Vukotić se trenutno nalazi u bjekstvu, za njim je raspisana međunarodna potjernica, a krajem jula ove godine potvrđena je optužnica protiv njega i još dvojice pripadnika njegovog klana, u kojoj SDT tvrdi da je Vukotić formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Za ovu optužnicu zaslužna je upravo „SKY ECC“ aplikacija, jer je dešifrovanjem poruka koje su pripadnici klana razmjenjivali preko kriptovanih telefona i ove aplikacije utvrđeno da je Vukotić u novembru i decembru 2020. godine nudio četiri miliona eura, podstrekavao na ubistvo Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. U optužnici se navodi da je Vukotić preko aplikacije „SKY ECC“ poslao Emilu Tuzoviću poruku “ako dvojicu derne, četiri će se dati”, a u nastavku komunikacije precizira da se radi o Zviceru i Kašćelanu. Ranije je protiv Vukotića podignuto nekoliko optužnica za organizovanje kriminalne grupe, ubistva i pokušaje ubistva, neke istrage su obustavljene, a neke su i dalje u toku.

Mada je bio pod mjerama nadzora crnogorske policije, u trenutku kada je optužen za planiranje i organizovanje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Vukotić je jednostavno nestao iz Crne Gore. Ova optužnica je nedavno ukinuta.

Vukotić važi za jednog od najopasnijh narko bosova i u međunarodnim bezbjednosnim službama ga neformalno nazivaju „Eskobarom Balkana“. Vukotić i OKG „Škaljari“ su veoma bliski klanu Luke Bojovića, koji u Španiji služi 18-ogodišnju kaznu zatvora zbog organizovanog kriminala.

Stefan Đukić Mandić (A0J9S0)je pripadnik barskog ogranka OKG „Škaljari“, koji je nekada predvodio pokojni Alan Kožar. Đukić Mandić i Emil Tuzović se od polovine 2020. godine nalaze u zatvoru u Ukrajini, zbog pokušaja ubistva jednog od vođa „kavčana“ Radoja Zvicera, u Kijevu, u maju 2020. Đukić je iz Crne Gore pobjegao kada je optužen za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića. Klisićeva porodica je od suda u aprilu ove godine tražila provjeru da li se Đukić Mandić i dalje nalazi u zatvoru u Ukrajini, s obzirom na to da su ukrajinske vlasti najavile da će iz zatvora puštati robijaše koji pristanu da se bore na strani ukrajinske vojske. Javnost još ne zna da li su Đukić Mandić i Tuzović i dalje u ukrajinskom zatvoru.

Sredinom avgusta 2021. godine, u velikoj policijskoj akciji uhapšeno je pet pripadnika OKG „Škaljari“ koje su organizovali upravo Đukić Mandić i Tuzović, preko „SKY ECC“ aplikacije, zbog likvidacije tadašnjih glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijskih rukovodilaca i službenike Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića, te planiranja da brutalno pretuku sutkinju Biljanu Uskoković, koja je vodila predmet protiv Stefana Đukića-Mandića, okrivljenog za teško ubistvo Jovana Klisića.

Osim planiranja više teških krivičnih djela, ova kriminalna grupa je imala namjeru da – koristeći nove političke okolnosti, odnosno formiranje nove vlasti u Crnoj Gori – preko određene osobe u Vladi Crne Gore, uz pritisak i podmićivanje, ,,izdejstvuje“ što hitniju smjenu vrha Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, da bi se kasnije sa njima obračunali. Dnevni list „Pobjeda“, koji je tada imao uvid u presretnute razgovore ove kriminalne grupe, piše da su eksperti Europola evidentirali komunikaciju Đukića i Zorana Perovića sa tadašnjim Generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem, preko kojeg su „škaljarci“ planirali da djeluju ka izvršnoj vlasti ne bi li izdejstvovali ekspresnu smjenu vrha Specijalnog tužilaštva.

Emil Tuzović(92TSA1)je pripadnik barskog ogranka OKG „Škaljari“ i upravo je on jedna od osoba koje komuniciraju u „SKY ECC“ grupi pod šifrom GP6DYO:4, koja objašnjava Stefanu Đukiću Mandiću da su kriptovani telefoni na akcijskom popustu. Tuzović se takođe nalazi u zatvoru u Ukrajini iz kojeg, zajedno sa Đukićem Mandićem, preko kriptovanih telefona i „SKY ECC“ aplikacije, rukovodi mnogim akcijama u Crnoj Gori, zaključuje se iz materijala koji je Europol dešifrovao. 

Komunikacija u „SKY ECC“ grupi GP6DYO:4 o kriptovanim telefonima za Abazovića i Milonjića vodi se krajem decembra 2020. godine, otprilike u isto vrijeme kada je Vukotić preko iste aplikacije sa Tuzovićem dogovorao ubistvo Zvicera i Kašćelana.

Janko Vukadinović (D16AD5)se, zajedno sa vođom „škaljaraca“ Jovanom Vukotićem, nalazi na optužnici koja je potvrđena 28. jula ove godine, prema kojoj su njih dvojica formirali kriminalnu organizaciju radi likvidacije pripadnika i čelnika suprostavljenog kavačkog klana, Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Takođe, Vukadinovićzajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe koju je organizovao, čeka početak suđenja, koje je zakazano za 23. septembar, za pripremanje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Zanimljivo je da su advokati odbrane „škaljaraca“ u svim slučajevima koji se vode protiv ove OKG, a u kojima su jedan od ključnih dokaza komunikacije dobijene iz „SKY ECC“ aplikacije preko Europola, tražili izuzimanje ovih dokaza iz spisa predmeta, tvrdeći da nijesu valjani, te da posjedovanje kriptovanih telefona nije zakonom zabranjeno.

S obzirom na to da SDT upravo na dešifrovanim razgovorima iz „SKY ECC“ zasniva optužnice u mnogim drugim slučajevima, poput Vesne i Miloša Medenice, te Petra Lazovića, biće zanimljivo pratiti suđenja i sudbinu optužnica protiv „škaljaraca“.

Prema evidencijama službi bezbjednosti, osim OKG „Bar“, Vukotićevom škaljarskom klanu jednako je bliska i OKG „Budvanska“, o čijim je vezama sa funkcionerima DF i URA M portal ranije već pisao.


Izvor: Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.