Katnić još avgusta 2021. istraživao veze članova škaljarskog klana i generalnog sekretara Vlade

Katnić još avgusta 2021. istraživao veze članova škaljarskog klana i generalnog sekretara Vlade

Ime advokata Boža Milonjića, nekadašnjeg generalnog sekretara u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i njegove navodne konekcije sa pojedincima iz ,,škaljarskog“ klana zvanično su se pominjale još avgusta 2021. godine prilikom velike akcije Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu bio Milivoje Katnić.

Tada je, nakon šestomjesečne istrage Specijalnog policijskog odjeljenja, Specijalnog tužilaštva, vođene uz intenzivnu pomoć tehnoloških eksperata Europola i nekih zapadnih partnerskih službi, uhapšeno pet pripadnika škaljarskog klana – Aleksandar Raičević, Stefan Mićić, Dušan Boljević, Milan Brajović i Nino Korać.

Prema navodima iz krivične prijave, vođe i članovi organizovane kriminalne grupe koja pripada škaljarskom klanu teretili su se za planiranje likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijskih rukovodilaca i službenika ANB-a Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića.

Kao organizatori kriminalne grupe označeni su Barani Stefan Đukić Mandić i Emil Tuzović, koji se nalaze u zatvoru u Ukrajini zbog pukušaja ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Nalazi istrage ukazuju da je škaljarska kriminalna grupa planirala i da brutalno pretuče sutkinju Biljanu Uskoković, koja je vodila predmet protiv Đukić-Mandića, okrivljenog za teško ubistvo.

Presretnute komunikacije sa kriptovanih telefona su ukazale i na političke veze koje su članovi mafijaške grupe pokušali da ostvare sa funkcionerima Vlade Crne Gore, konkretno sa bivšim generalnim sekretarom Božom Milonjićem.

Prema informacijama koje je 21. avgusta objavila Pobjeda, osim planiranja više teških krivičnih djela, ova kriminalna grupa je imala namjeru da – koristeći nove političke okolnosti nakon 30. avgusta 2020. godine i formiranja nove vlasti – preko određene osobe u Vladi Crne Gore, uz pritisak i podmićivanje, ,,izdejstvuje“ što hitniju smjenu vrha Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, da bi se kasnije sa njima obračunali.

U krivičnoj prijavi koju je potpisao specijalni tužilac Miroslav Turković detaljno je opisano kako su vođe kriminalne grupe pokušale preko generalnog sekretara Vlade da ,,ubrzaju“ smjenu čelnika Specijalnog tužilaštva.

Prema presretnutim razgovorima, Stefan Đukić Mandić, kao organizator kriminalne organizacije, zatražio je od Zorana Perovića da stupi u kontakt sa Milonjićem, jer je znao da je Milonjić kao advokat zastupao Perovića u važnom sudskom predmetu. Perovićev zadatak, kojeg je ovaj objeručke prihvatio, bio je da se od Milonjića, ,,kao jednog od najviših službenika Vlade“ traži da ,,ubrza postupak pred zakonodavnim organima Crne Gore – Skupštinom Crne Gore i pred drugim državnim organima Crne Gore, kako bi se Specijalno državno tužilaštvo rasformiralo i da se glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović razriješe tužilačkih funkcija“.

– Evo ga Božo sekretar Vlade – poslao je sredinom decembra 2020. godine Đukić kriptovanu poruku Dušanu Boljeviću, najavljujući već tada da će angažovati Perovića da obavi kontakt.

– Ima sad nade, Božo je na poziciju dobru. Rek'o sam Zokiju da reče Božu da nađe šemu, dajemo milion da me dolje oslobodi – piše Đukić, smatrajući da će, uz pozamašan mito, moći da utiče na obustavljanje sudskog postupka kojim se tereti za ubistvo.

Prema istrazi, od Perovića je šef kriminalne grupe tražio da se Milonjiću preda kriptovani telefon koji je Đukić već obezbijedio, kako bi dalje mogao da sa Milonjićem komunicira direktno.

No, Pobjeda je tada pisala da se, uvidom u tekst krivične prijave, ne može se zaključiti da je Perović ikada predao kriptovani telefon generalnom sekretaru Vlade, ali da je, sudeći po presretnutim razgovorima, ostvarena komunikacija – preko Perovića koji se 9. decembra 2020. godine susreo sa Milonjićem.

Božo Milonjić je smijenjen sa funkcije generalnog sekretara Vlade 14. juna 2021. godine bez za javnost dostupnog obrazloženja.

Novo specijalno državno tužilaštvo na čijem je čelu Vladimir Novović ovaj slučaj je, očito, stavilo negdje na dnu ladice, bez namjere da se dalje vodi istraga.

Ovih dana ćemo vidjeti da li će se ćutanje SDT nastaviti, nakon novih otkrića i ponovnog pominjanja Milonjića, ovog puta u akciji navodne nabavke kriptovanih telefona za tadašnjeg potpredsjednika Vlade i današnjeg premijera Dritana Abazovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.