Pelosi: Ne možemo Kini dopustiti
Nensi Pelosi

Pelosi: Ne možemo Kini dopustiti "novo normalno" oko Tajvana

Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nensi Pelosi poručila je da Sjedinjene Američke Države ne mogu dopustiti Kini da normalizuje novi nivo pritiska na Tajvan koji je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njene posjete na koji Peking smatra da polaže pravo.

"Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi", rekla je Pelosi na konferenciji za novinare sa još četiri člana Predstavničkog doma koji su je pratili na putovanju u Aziju.

Kina je u srijedu saopštila da je "završila razne zadatke" oko Tajvana, ali da će nastaviti redovne posjete. To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravni otok.

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana, prenosi Avaz.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.