Kina se ne odriče upotrebe sile radi zaštite od separatističkih aktivnosti
Ilustracija

Kina se ne odriče upotrebe sile radi zaštite od separatističkih aktivnosti

Kina je saopštila da se ne odriče upotrebe sile u zaštiti od "svih separatističkih aktivnosti".

U saopštenju Ministarstva odbrane kaže se da će Peking "raditi sa najvećom iskrenošću i uložiti sve napore da postignemo mirno ujedinjenje“ sa Tajvanom, prenosi Asošiejted pres.

"Ali, nećemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mjere, radi zaštite od spoljnjeg miješanja i svih separatističkih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Uvjek ćemo biti spremni da odgovorimo upotrebom sile ili drugih neophodnih sredstava na uplitanje spoljnih snaga ili radikalnu akciju separatističkih elemenata, dodaje se i naglašava kako je krajnji cilj "da obezbijedimo izglede za mirno ujedinjenje Kine i unaprijedimo ovaj proces“.

Peking je produžio vojne vježbe bez najave kada će biti završene, a započete su neposredno uoči posjete predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu prošle sedmice.

U saopštenjima ministarstva i njegove Istočne komande ocijenjeno je da su vježbe postigle cilj, a to je slanje upozorenja onima koji se zalažu za formalnu nezavisnost Tajvana i njihovim stranim podržavaocima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.