Protest ljubitelja životinja u subotu u Podgorici

Protest ljubitelja životinja u subotu u Podgorici

U Podgorici će se u subotu 13. avgusta, sa početkom u 19:30 časova, na platou ispred Opštine Podgorica održati građanski protest povodom neodgovornog odnosa nadležnih službi prema napuštenim životinjama, ali i prema vlasnicima koji krše Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja.

Organizatori pomenutog protestnog okupljanja su NVO „Prijatelji životinja Podgorica“ i NGU „Pečat humanosti“ sa Cetinja. 

"S obzirom da u Crnoj Gori, a pogotovu u Glavnom gradu imamo veliki broj napuštenih životinja o kojima niko ne brine, a koje žive u nehumanim uslovima, često bez hrane i vode, obraćali smo se nadležnim institucijama da se ovaj problem riješi, ali odgovora nije bilo. Veliki problem predstavljaju vlasnički konji, koji lutaju po javnim površinama u potrazi za hranom i vodom, a njihovi vlasnici ne vode brigu o njima, niti su za takav nehumani odnos prema životinjama kažnjeni u skladu sa zakonom. Takođe, svakodnevno možemo vidjeti konje koji vuku pretovarene zaprege i to po najvećim vrućinama, što ugrožava njihov život, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju. Mnogi od tih konja, na žalost, dožive srčani udar i umiru na ulicama, pred očima prolaznika i službenika komunalnih službi, koji ne reaguju u skladu da ingerencijama", navodi se u saopštenju organizatora.

Kako, kako istilu, na njihove gotovo svakodnevne prijave niko ne reaguje, odlučili su da na protestnom skupu prenesu poruke i zahtjeve nadležnim institucijama, ali i Vladi i Skupštini Crne Gore, od kojih očekuju blagovremenu reakciju. "Ukoliko do nje ne dođe, bićemo prinuđeni da u narednom periodu radikalizujemo proteste, sve dok se naši zahtjevi ne ispune.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve ljubitelje životinja, organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, ekološke aktiviste, predstavnike Diplomatskih misija u Crnoj Gori, predstavnike medijskih kuća, kao i sve ostale građane koji podržavaju našu ideju, da nam se u subotu pridruže na protestu, jer nam u ovoj borbi znači svaki vid podrške", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.