Francuska: Iz rijeke Sene izvučen kit beluga

Francuska: Iz rijeke Sene izvučen kit beluga

Kit beluga, čiji je život ugrožen nakon što je zalutao u rijeku Senu, izvučen je iz vode rano u srijedu, a vlasti rade na njegovom spašavanju.

Vađenje kita teškog 800 kilograma trajalo je šest sati.

Potpuno bijela beluga preplivala je gotovo pola puta do Pariza prije nego što su je lokalne vlasti zatvorile u veliki sustav brana.

Sada se prevozi u kamionu do obalnog grada Ouistrehama u Normandiji, gdje će biti stavljen u slanu vodu.

Uprkos uspjehu prve faze operacije spašavanja, još postoje sumnje u izglede za preživljavanje kita, koji bi u normalnom stanju trebao težiti oko 1.200 kilograma.

“Veterinari nijesu nužno optimistični u pogledu zdravlja beluge”, rekla je Isabelle Dorliat-Pouzet, glavna sekretarka prefekture Eure, za BFM TV.

“Užasno je mršav za belugu i to ne sluti na dobro za njegov srednjoročni životni vijek”, rekla je.

Krajem maja, teško bolesna orka preplivala je desetine kilometara uz Senu i umrla prirodnom smrću nakon što su propali pokušaji da je se vrati u more.


Izvor: Hina
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.