Avganistanac uhapšen zbog serijskih ubistava muslimana u Novom Meksiku

Avganistanac uhapšen zbog serijskih ubistava muslimana u Novom Meksiku

Imigrant iz Avganistana uhapšen je kao glavni osumnjičeni za serijska ubistva četvorice muškaraca muslimana u američkoj državi Novi Meksiko što je ranije izazvalo zabrinutost vlasti i islamske zajednice.

Nakon što je prije nekoliko dana ubijen i četvrti musliman, guverner ove savezne američke države obznanio je sumnju da je riječ o "ciljanim ubistvima".

Rečeno je da bi žrtve mogle biti na meti zbog svoje religije i rase zbog čega je nekoliko dana bila pojačana sigurnost oko džamija u području Albuquerquea. "Nastoji se ublažiti strah od napadača vođenog antimuslimanskom mržnjom", rečeno je tada iz policije.

Ubrzo su zatim saopštili da je uhapšen 51-godišnji Muhammad Syed, jedna od osoba iz islamske imigrantske zajednice u gradu.

Istražitelji još pokušavaju povezati motive za ubistvo četovrice muškaraca, no vlasti su navele da su ubistva možda bila ukorijenjena u ličnoj mržnji, vjerovatno s intramuslimanskim sektaškim prizvukom. Sve žrtve bile su afganistanskog ili pakistanskog porijekla. Jedan je ubijen u novembru, a troje u posljednje dvije sedmice.

Pretresom kuće osumnjičenog u Albuquerqueu pronađeni su "dokazi koji pokazuju da je počinitelj u određenoj mjeri poznavao žrtve, a međuljudski sukob je možda doveo do pucnjave", navela je policija.

Izvor : Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.