Joković: Neće faliti životnih namirnica tokom zime
Vladimir Joković

Joković: Neće faliti životnih namirnica tokom zime

Vlada garantuje da neće faliti ni jedne životne namirnice tokom zime, jer ima čvrsto obećanje Srbije da će isporučivati sve životne namirnice bez ikakvih problema, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković. Gostujući u jutarnjem programu “Dobro jutro crna Goro” kazao je da Crna Gora gubi milijardu eura zbog nelegalne eksploatacije šljunka i da će Vlada ako treba plombirati sve mašine i postrojenja i pohapsiti one koji nanose štetu državi.

Joković je kazao jeMinistarstvo poljoprivrede uradilo dosta, budući da nije imalo sredstava za rad.

“Kada za 100 dana dođete na potpuno potrošen budžet za investicije, kada fali sredstava skoro po svakoj stavci, kada znate da nigdje u regionu nema subvencija za poljoprivrednike kao u Crnoj Gori, i opet neki nijesu zadovoljni”, kazao je on.

Smatra da će nakon pada cijena žitarica i nafte da će doći do stabilizacije.

“Mnogi prave atmosferu kako bi opravdavali svoje cijene i marže. Vlada je limitirala marže osnovnih životnih namirnica i peleta i smanjila 50 odsto, najviše što je moguće, akcizu na goriva”, kazao je on.

Dodao je da je Vlada uradila sve što je mogla, ali ne može uticati na cijene na svjetskoj berzi.

“Vlada garantuje da neće faliti ni jedne životne namirnice”, kazao je on.

Država u vrlo maloj mjeri može da utiče na privatne kompanije kada je riječ o pokretanju mlinova.

“Neko može zavisno od ekonomske isplativosti da pokreće proizvodnju. Mi smo od Srbije dobili čvrste garancije da će isporučivati sve životne namirnice bez ikakvih problem i da će, ako Crna Gora pokrene svoje robne rezerve, dati sve namirnice za te rezerve. Potpuno rasterećeno očekujemo zimu”, kazao je on.

Kada je riječ o peletu, on kaže da 15-ak odsto peleta koji se proizvodi u Crnoj Gori zadovoljava domaće potrebe.

“Mi ne možemo zabraniti izvoz, jer bi svaka kompanija zaključala svoja postrojenja”, kazao je on.

Kazao je da je ove godine bio tender i da su oni platili državi drvo u dubećem stanju.

“Skočile su cijene peleta, kao i svih ostalih namirnica”, kazao je on.

Ističe da ne mogu svi da kupuju samo kod jednog proivođača za jedan dan, jer oni imaju ugovorene količine.

“Ukoliko se pokaže da neko neće da prodaje, stopiraćemo izvoz za dan. Niko neće moći izvesti ništa. To je najlakše, ali moramo naći mjeru”, kazao je on.

Objašnjava da su zemlje regiona zabranile izvoz jer nemaju dovoljno peleta, što nije slučaj sa Crnom Gorom.

Govoreći o pomoći penzionerima za grijanje, kazao je da se ne može trišiti više nego što se ima u državi.

“Biće povećanje penzija i pomoći. Određeno je 55 hiljada kubika da se može posjeći drveta za ogrijev, i svako ko može, da mu neko pomogne, može da posiječe i da ne plaća, da ne mora da plaća te enormne cijene. Ako cijene nastave da rastu naći ćemo način da pomognemo”, kazao je on.

Ističe da je najveća korupcija u eksploataciji šljunka.

“Po nekim procjenama Crnoj Gori je uskraćena za milijardu eura. I dalje se nastavlja iako dovodi u pitanje vodoivorište Bolje sestre. Ako treba Vlada može da dovede sve u red, ogradiće sve, ako treba sve može plombirati, sve mašine, postrojenja, pohapsiti sve one koji pljačkaju Crnu Goru. Nigdje im nije mjesto, osim u Spužu”, kazao je Joković.

Obećao je da će narednih dana sve obići i zabilježiti, jer tome se mora stati na kraj, dodao je Joković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.