Primirje između Izraela i Islamskog džihada održalo se tokom noći

Primirje između Izraela i Islamskog džihada održalo se tokom noći

Primirje između Izraela i Islamskog džihada, koje je stupilo na snagu u nedelju kasno uveče, održalo se tokom noći, pa je izraelska vojska najavila da će početi da ukida restrikcije uvedene stanovnicima područja kraj granice pojasa Gaze.

Zahvaljujući posredovanju Egipta, prekidom vatre je okončano tri dana nasilja, u kojem su ubijene desetine Palestinaca i poremećen život hiljada Izraelaca.

Svi putevi na jugu Izraela, koji su više dana bili zatvoreni u strahu od napada, otvoriće se i od stanovnika se više neće zahtijevati da budu u blizini zaštićenog područja, a vozovi će ponovo saobraćati, navode izraelski mediji.

Otvaraju se i granični prelazi između Izraela i pojasa Gaze za humanitarnu pomoć posle procjene o bezbjednosti.

Ako situacija, kako je navelo odeljenje Minastarstva odbrane Izraela zaduženo za veze sa Palestincima, ostane mirna, razmotriće se potpuno otvaranje prelaza.

Prekid vatre stupio je na snagu u 23.30h po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), a izraelski napadi i raketiranje iz Gaze je trajalo do poslednjih minuta prije početka i sirene za raketnu uzbunu oglasile su se i posle, pa je Izrael upozorio da će odgovoriti oštro ako ne bude poštovan dogovor.

Izraelski napadi iz vazduha u odgovoru na konkretnu prijetnju, kako je rečeno, su počeli u petak popodne.

Ocijenjeno je da je to najgore nasilje između Izraela i ekstremističkih organizacija u Gazi od prošlogodišnjeg rata protiv Hamasa, koji je trajao 11 dana.

U najnovijem sukobu ubijena su 43 Palestinca, uključujući 15 djece i četiri žene, a 311 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izrael je naveo da je 15 Palestinaca poginulo u eksplozijama neuspješno ispaljenih raketa. Prema procjenama izraelske vojske, poginulo je ukupno 26 civila u Gazi.

Vojska je takođe navela da je oko hiljadu raketa ispaljeno iz Gaze na Izrael, a da 200 nije preletjelo granicu i palo je na teritoriju pojasa Gaze. Uspješnost sistema vazdušne odbrane Gvozdena kupola iznosila je 96 odsto.

Izraelska vojska je napala oko 170 meta Islamskog džihada, uključujući visoke zvaničnike i aktiviste i, kako je ocijenjeno, pogodila većinu vojnih ciljeva u Gazi, pa je potreban postepeni povratak rutini, prenijeli su izraelski mediji.

Uprkos prekidu vatre, neke restrikcije će ostati na snazi i, između ostalog, obrazovne ustanove u gradovima kraj pojasa Gaze biće i dalje zatvorene, a zabranjena su i velika okupljanja.

Lider islamskog džihada Ziad Nakhaleh izjavio je posle uspostavljanja primrja da su članovi te organizacije „odgovorili na agresiju Izraela čvrsto“ i da pozdravlja palestinski narod.

On je upozorio da će se borbe obnoviti ako se neprijatelj ne bude pridržavao onog što je dogovoreno preko egipatskih posrednika.

Predsjednik SAD Džozef Bajden pozdravio je primirje i rekao da je bio u kontaktu sa zvaničnicima Izraela, Palestinke uprave, Egipta, Katara i Jordana, kako bi se brzo okončalo nasilje i zahvalio se egipatskom predsjedniku i katarskom emiru za centralnu ulogu u tom nastojanju.

On je takođe pohvalio premijera Izraela Jaira Lapida za rukovođenje krizom. Još prvog dana sukoba, Bajden je izrazio podršku za pravo Izraela da se brani od nasumične vatre Islamskog džihada.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas takođe je pozdravio prekid vatre i egipatske napore koji su doveli, kako je rekao, do „obustavljanja okupatarske agresije“ na Gazu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.