Zelenski

Zelenski poručio

"Nema pregovora sa Rusijom ako održi referendume u okupiranim krajevima"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontrolišu velike djelove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje.

Tamošnji zvaničnici rekli su da bi mogli da organizuju referendume.

U svom večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da Kijev ostaje pri stavu da neće prepustiti ni pedalj teritorije Rusiji.

„Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše“, rekao je.

„Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratiće sebi bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očigledno u nekom trenutku trebati“, poručio je Zelenski.

Ruski i ukrajinski zvaničnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije 24. februara. Međutim, postignut je slab napredak i od kraja marta nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno optužuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i lokalni zvaničnici rekli su da bi mogli da organizuju referendum o priključenju Rusiji za nekoliko nedelja ili mjeseci.

Proruski separatisti održali su referendume o nezavisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Guverner Luganska, regiona koji je gotovo u cjelini pod ruskom kontrolom već nekoliko sedmica, rekao je za vikend da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.