Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu sa radom vašeg srca
Ilustracija

Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu sa radom vašeg srca

Raspoznavanje znakova i simptoma srčanih problema mogu odigrati veliku ulogu u zdravlju čovjeka. Stručnjaci su otkrili kojih to pet znakova upućuje da nešto nije kako treba sa radom vašeg srca.

Bol u prsima

Angina - kada dovoljno krvi ne može da dođe do srca - je jedan od najčešćih znakova srčanih problema, upozoravaju stručnjaci.

"To je izuzetno čest simptom bolesti koronarnih arterija, do čega dolazi kada su začepljene holesterolom", kaže Harvard Health. "To je mreža arterija koje hrane srčani mišić".

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu (RLS) je neurološki poremećaj spavanja kod kojeg se osjeća snažna potreba za pomicanjem nogu kada legnete.

"I muškarci i žene s RLS-om vjerovatno imaju dijabetes tipa 2, gojaznost, visok krvni pritisak i apneju za vrijeme spavanja, što sve povećava rizik od srčanih bolesti i srčanog udara", kaže intervencijski kardiolog Lesli Čon.

Kardiolog je upozorio kako ovaj simptom može nastati uoči nedostatka gvožđa što se može liječiti unošenjem dodataka sa gvožđem u organizam.

Narkolepsija

Narkolepsija je neurološki poremećaj kod kojeg se javlja izrazita pospanost tokom dana, a usko je povezana sa srčanim bolestima.

"Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjela povezanost između narkolepsije i zdravlja srca, ali brojni činioci mogu biti u igri", kaže American Heart Association.

"Kod većine ljudi, krvni pritisak se prirodno snižava tokom spavanja, fenomen koji se naziva noćno padanje. To reguliše protein koji se zove hipokretin, a koji je često manjkav kod osoba s narkolepsijom. Istraživanja pokazuju da izostanak ili smanjenje noćnog padanja može povećati rizik od kardiovaskularne bolesti. Štaviše, osobe s narkolepsijom često takođe imaju stanja poput dijabetesa, depresije i gojaznosti, koja su nezavisno povezana s bolestima srca", dodaje.

Problemi s disanjem

Hronični problemi s disanjem mogli bi biti simptom srčanih problema, upozoravaju stručnjaci.

"Lako je ignorisati nedostatak vazduha kao znak da jednostavno starimo ili postajemo nesposobni. Kada radite vježbe umjerenog intenziteta poput vožnje bicikla ili brzog hodanja, normalno je da malo teže dišete - iako bi i dalje trebalo da možete doći do riječi. No, ako se osjećate kao bez daha dok obavljate svakodnevne aktivnosti, pogotovo ako to prije niste doživljavali, to može biti znak potencijalno ozbiljnog srčanog oboljenja", tvrdi Peter Lesli Vajsberg.

Nedostatak daha mogu uzrokovati uobičajena i izlječiva srčana oboljenja kao što su koronarna bolest srca (uzrok srčanog udara), zatajenje srca i abnormalni srčani ritmovi poput fibrilacije atrija.

Nadutost na prstima ruku ili nogu

Ako primijetite nadute nožne prste ili prste na rukama, to može biti znak problema sa srcem.

"To je jedna od prvih stvari kojima vas uče na medicinskom fakultetu. - da se sa pacijentom rukujete i pritom mu dobro pogledate prste", kaže profesor Dejvid Bontron s Instituta za molekularnu medicinu u Lidsu.

Ovakva pojava predstavlja zadebljanje vrhova prstiju šake i/ili stopala usled proliferacije vezivnog tkiva između nokta i falangi zbog smanjene koncentracije kiseonika u tkivima. Tako dolazi do zadebljanja tkiva ispod nokta, što uzrokuje ispupčenost tog dijela prsta. Nokat zatim postaje odvojen od ploče, savijen nadole i poprima drugačije oblike.

Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.