Hitlerov sat na aukciji kupio Jevrej za 1,1 milion dolara
Foto: Screenshot

Hitlerov sat na aukciji kupio Jevrej za 1,1 milion dolara

Na aukciji u saveznoj američkoj državi Merilend sat bivšeg nacističkog vodje Adolfa Hitlera prodat je za 1,1 milion dolara, a sada je i otriveno ko je kupac. Predsjednik aukcijske kuće Bil Panagopulos izjavio je da je sat kupio Jevrejin iz Evrope.

Aukcijska kuća „Alexander Historical Auctions“ iz Čisapik Sitija u Merilendu procIJenila je sat na između dva i četiri miliona dolara, uz obrazloženje da je on „relikvija Drugog svjetskog rata istorijskih razmjera“.

Jevrejski lideri usprotivili su se prodaji rekavši da sat ima vrlo malu ili nikakvu istorijsku vrijednost.

Na satu se nalaze inicijali „A“ i „H“ i svastika.

Sat je kao ratni plijen uzeo francuski vojnik 4. maja 1945. godine kada je njegova jedinica ušla u Hitlerovu vikendicu Berghof u Bavarskim Alpima blizu Berhtezgadena (Bavarska, Njemačka).

Hitler je izvršio samoubistvo u Berlinu 30. aprila 1945. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.