U Kabulu poginulo najmanje osam, povrijeđeno više od 20 ljudi

U Kabulu poginulo najmanje osam, povrijeđeno više od 20 ljudi

Ueksploziji bombe u prometnoj trgovačkoj ulici u glavnom gradu Afganistana Kabulu 6. augusta poginulo je najmanje osam ljudi, a povrijeđeno 22, rekli su zvaničnici bolnice i svjedoci.

Bomba je eksplodirala u zapadnom dijelu grada gdje se redovno sastaju pripadnici manjinske šiitske muslimanske zajednice.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad, objavila je grupa na svom Telegram nalogu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je istražni tim bio na mjestu eksplozije kako bi pomogao ranjenima i procijenio broj žrtava.

Na videosnimku objavljenom na internetu vide se vozila hitne pomoći koja jure na mjesto događaja, blizinu autobuske stanice.

Napad je uslijedio uoči vjerskog praznika Ašure, u čast smrti imama iz 7. vijeka Huseina, unuka poslanika Muhameda, koji obilježavaju uglavnom šiitski muslimani.

"Islamska država" ne kontrolira nijednu teritoriju u Afganistanu, ali ima ogranke koje napadaju vjerske manjine u zemlji, kao i patrole vladajućih talibana.

Vlasti sunitskih muslimana talibana, koje su preuzele Afganistan u augustu prošle godine nakon dvodecenijske pobune, rekle su da će pružiti veću zaštitu šiitskim džamijama i drugim objektima.

Šiitski vjerski učenjak u Kabulu Sajed Kazum Hojat rekao je da je talibanska vlada pojačala sigurnost prije Ašure, ali da bi trebala poboljšati budnost.

Iako o popisu ne postoje ažurirani podaci, procjenjuje se da je veličina šiitske zajednice između 10 i 20 posto od 39 miliona stanovnika Afganistana.

Izvor: Portal Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.