Erdogan: Dio gasa iz Rusije Turska će plaćati u rubljama
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Erdogan: Dio gasa iz Rusije Turska će plaćati u rubljama

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je, nakon povratka iz Sočija, da će Turska plaćati ruski gas u rubljama.

"Pozitivan aspekt naše posjete Sočiju je dogovor sa gospodinom Putinom o plaćanju u rubljama“, rekao je Erdogan novinarima nakon povratka iz Sočija, gdje se sastao sa Putinom.

Dva predsjednika dogovorila su se da će isporuke ruskog gasa Turskoj biti "djelimično plaćene u rubljama“, saopštio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Erdogan nije precizirao obim budućih transakcija u rubljama.

Rusija već mjesecima nastoji da nametne svoju valutu za plaćanje gasa, zbog sankcija koje su joj uvele zapadne države zbog invazije na Ukrajinu.

Iako je brzo osudila rusku ofanzivu, Turska se opredijelila za neutralnost i nije se pridružila zapadnim sankcijama Moskvi.

U 2021. godini, Rusija je davala oko četvrtinu uvezene nafte u Turskoj i 45 odsto prirodnog gasa.

Erdogan i Putin takođe su u Sočiju dogovorili jačanje energetske i ekonomske saradnje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.