Akademski hor Collegium Musicum oduševio publiku na Durmitoru

Akademski hor Collegium Musicum oduševio publiku na Durmitoru

Nevjerovatna energija, uigrani vrhunski glasovi, hiruški precizna nesvakidašnja koreografija, raznovrstan repertoar i dinamika koji ubrzavaju krvotok, velika pažnjan publike i aplauz koji trese planine- u najkraćem bi bio opis koncerta slavnog ženskog hra Collegium Musicum, koji je sinoć nastupio na Crnom jezeru, programom Glas, najljepši instrument , u sklopu Wild Beauty Art festivala.

Izborom repertoara za program Glas, najljepši instrument muzički je zaokruženo podneblje Balkana, te su na Crnom jezeru sinoć odzvanjale pjesme iz Dalmacije, Slovenije, Makedonije, Vojvodine, Krajine, Vlaške i naravno Crne Gore- šaljive minijature poput Cirik ptica ciriktala, prenosi Media Biro.

"Zaista sam veoma zadovoljna prijemom publike, koja nas je onako srdačnom dočekala. Osjetila sam dobar, što bi stranci rekli, feed back prema nama. Mi smo odlučili, baš zbog ovog cijelog ambijenta i zbog zamisli organizatora i imena festivala Wild beauty art da napravimo program sa radnim naslovom Boje i zvuci Balkana. To je muzika inspirisana folklorom Balkana, od sjevera prema jugu. Trudimo se da pokrijemo sve. To je dosta raznorodna muzika, ali je na istom jeziku, a mi se svi jako dobro razumijemo, tako da mislim da je večeras bilo za svakoga po nešto", izjavila je Jovanović i dodala da za 50 godina postojanja hor prvi put nastupa na Žabljaku i na ovakvoj sceni – rekla je neposredno posle nastupa dirigentkinja Dragana Jovanović i dodala:

"Prvi put u 50 godina postojanja Akademskog hora Collegium Musicum gostujemo na Žabljaku. Ovo je veliko iznenađenje za mene. Ne poznajem dobro Žabljak, samo sam uvijek u prolazu, ali sam sigurna da ću sada doći na duže. Prvi put sam i na jezeru koje je bio veoma inspirativan ambijent za nas. Moram da priznam, ne volimo da pjevamo toliko na otvorenom, jer to su posebni uslovi, zbog akustike, slabije se čujemo između sebe. Međutim, kada smo vidjeli ovu sliku, nismo mogle da odolimo. Na kraju mi se čini da ništa nismo izgubile na svom zvuku, a mislim da smo uspjele da prenesemo glavnu emociju koju smo osjetile večeras".

Collegium Musicum, koji ove godine obilježava pola vijeka postojanja, osnovala je legendarna Bokeljka, dirigentkinja Darinka Matić Marović, koja mu je bila potpuno posvećena sve do smrti 2020. godine. Nakon njenog odlaska, ovaj elitni ženski hor, koji je stekao internacionalnu popularnost zahvaljujući visokom kvalitetu izvođenja naslijedila je Dragana Jovanović, dugogodišnja Darinkina asistentkinja i nastavila da vodi hor stopama svoje mentorke, donijevši i novu energiju i pristup koreografiji, koji nastupe podižu do nivoa pravog umjetničkog spektakla. Dragana je i prva dobitnica bijenalne nagrade Darinka Matić Marović, za doprinos u muzici, koju je osnovao Kotor Art 2021. godine.

"Osnivač i dirigentkinja hora bila je naša čuvena profesorka Darinka Matić Marović, koja je vaše gore list. Ona je Bokeljka i do kraja života je bila veoma vezana za Crnu Goru. Samim tim, ona je i mene, koja nisam odavde, vezala za Boku, posebno zbog njenih rodnih Kamenara, Kotora, Herceg Novog. Sigurna sam da ćemo da zadržimo specijalnu vezu sa vašom divnom zemljom".

Nastup Duo Classico, koji čine Dina Kukalj, violina i Safet Drljan, harmonika, nastupa sjutra, je večeras, u subotu 6. Avgusta od 19. Sati, na Crnom jezeru.

Sva tri koncerta ove sedmice realizuju se u saradnji sa Green Montenegro International Film Festival-om. Oba festivala su posvećena istim ciljevima - temama očuvanja i valorizacije netaknute prirode Durmitora kroz pružanje adekvatnog i kvalitetnog umjetničkog sadržaja.

Nakon ova tri izutetna programa WBA festival vas poziva da prisustvujete pravoj senzaciji, Brodvej na Durmitoru, predstavi Balkan Bordello, koja je rađena u koprodukciji čuvenog teatra La MaMa sa Brodveja, Ateljea 212 iz Beograda, Ćendra produkcije iz Prištine i fondacije My Balkans iz Njujorka, u subotu, 13.avgusta na Crnom jezeru.

Nakon Brodveja slijedi i zatvaranje festivala koncertom proslavljenog crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića, u ponedjeljak, 15.avgusta na Crnom jezeru, u 19 sati. Pokrovitelj Wild Beauty Art festivala je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Generalni sponzor ONE Crna Gora, dok su partneri Opština Žabljak, TO Žabljak, restoran Crno jezero i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.