Eskobar: U Crnoj Gori podržavamo vladu koja je fokusirana na evropsku agendu
Eskobar

Eskobar: U Crnoj Gori podržavamo vladu koja je fokusirana na evropsku agendu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da u Crnoj Gori podržavaju svaku vladu koju je fokusirana na evropsku agendu i članstvo u NATO i posvećena jačanju vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije.

Eskobar je naglasio da neće biti nemira u Bosni i Hercegovini i da je međunarodna zajednica složna u tome da sačuva mir u toj državi. On je pozvao sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da naruše mir. 

Vašingtonski zvaničnik je na on line brifingu sa novinarima naglasio da SAD podržavaju rad Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i odluke u vezi izborne legislative.

Uz to, Eskobar je rekao da su zemlje regiona zapadnog Balkana važan partner SAD, te da je bitno da su se sve zemlje regiona na međunarodnim forumima o ruskoj agresiji izjašnjavale u koordinaciji sa američkom vladom. Pohvalio je humanitarnu pomoć država regiona koja je upućena Ukrajini, ističuči da je početak pristupnih pregovora sa EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju važan iskorak. 

Američki zvaničnik je rekao da se zalaže za implementaciju svih sporazuma koji su postignuti između Srbije i Kosova, uključujući zajednicu srpskih opština. 

"Važno je da obje strane ostanu posvećene preduzetim obavezama", naglasio je Eskobar. 

On nije htio da komentariše rad Specijalnog suda u Hagu, ističući kako podržavaju sud i ostvarivanje pravde za sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije. 

"Za sva specifična pitanja, međutim, treba se obratiti sudu", naveo je Eskobar. 

Govoreći o sjeveru Kosova, on je rekao da se mora naći model kakav postoji u Evropi, ali da se ni u kom slučaju ne može govoriti o stvaranju neke države u državi. 

Eskobar je najavio da će da uskoro zvanično posjetiti region. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.