Pelosi: Kina pokušava da izoluje Tajvan, neće nas spriječiti da putujemo tamo
Nensi Pelosi

"Pružamo podršku teško izborenoj demokratiji Tajvana"

Pelosi: Kina pokušava da izoluje Tajvan, neće nas spriječiti da putujemo tamo

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je da Kina neće izolovati Tajvan time što sprječava dolazak američkih zvaničnika tom autonomnom ostrvu.

Kinezi su pokušali da izoluju Tajvan, rekla je Pelosi, uključujući nedavno kada su ga spriječili da se pridruži Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Oni mogu da spriječe Tajvan da posjećuje ili učestvuje na drugim mjestima, ali ga neće izolovati time što će nas spriječiti da tamo putujemo“, rekla je Pelosi.

Ona je rekla da njen put na Tajvan nije bio namijenjen da se promijeni status kvo ostrva već da se zadrži mir u Tajvanskom moreuzu.

Ona je takođe pohvalila teško izborenu tajvansku demokratiju, uključujući napredak u diverzitetu i uspjehe u tehnologiji i poslovanju, i kritikovala kinesko kršenje trgovinskih sporazuma, naoružavanje i probleme sa ljudskim pravima.

Pelosi, prvi predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa koji je posjetio Tajvan u 25 godina, rekla je u srijedu u Tajpeju da posvećenost SAD demokratiji na ostrvu i drugdje ostaje "čvrst“.

Pelosi i još pet članova Kongresa stigli su kasno sinoć u Tokio u okviru azijske turneje tokom koje su još posjetili Singapur, Maleziju, Tajvan i Južnu Koreju.

Kina, koja smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i prijeti da će ga silom pripojiti ako bude potrebno, nazvala je posjetu Nensi Pelosi provokacijom, a juče je počela vojna vježba, uključujući treniranje raketnih udara u šest zona oko Tajvana.

Pelosi je rekla da je Kina počela vježbe raketama, vjerovatno koristeći posjetu američkih članova Kongresa Tajvanu kao izgovor.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da kineske vojne vežbe usmjerene prema Tajvanu predstavljaju "ozbiljan problem“ i prijete regionalnom miru i bezbjednosti, pošto je pet balističkih raketa lansirano u okviru vježbi palo u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu.

On je u izjavama posle doručka sa Pelosi i njenom kongresnom delegacijom rekao da lansiranje raketa treba odmah da stane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.