Zelenski ljut na AI: Ako neko napiše izvještaj u kojem se izjednačavaju tlačitelji i žrtve to se ne može tolerisati
Volodmir Zelenski

"Pokušavaju davati amnestiju terorističkoj državi Rusiji"

Zelenski ljut na AI: Ako neko napiše izvještaj u kojem se izjednačavaju tlačitelji i žrtve to se ne može tolerisati

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je optužio Amnesti Internešnal (AI) za "pokušaj davanja amnestije terorističkoj državi" Rusiji, nakon što je ta nevladina organizacija optužila Kijev za ugrožavanje civila u ratu s Moskvom.

AI "prebacuje odgovornost sa agresora na žrtvu“, ocijenio je on.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je u četvrtak da je "ogorčen“ zbog "nepravednih“ optužbi te nevladine organizacije.

U izvještaju objavljenom u četvrtak nakon četvoromjesečne istrage, AI je optužio ukrajinsku vojsku za uspostavljanje vojnih baza u školama i bolnicama i pokretanje napada iz naseljenih područja, što je taktika za koju je rekao da krši međunarodno humanitarno pravo.

"Agresija na našu državu je neopravdana, invazivna i teroristička. Ako neko napiše izvještaj u kome se žrtva i agresor na neki način izjednačavaju, ako se analiziraju neki podaci o žrtvi, a zanemaruju djela počinilaca, to je neopravdano i ne može se tolerisati“, dodao je Zelenski u dnevnoj video izjavi.

Kuleba je sa svoje strane optužio AI za "stvaranje lažne ravnoteže tlačitelja i žrtve, zemlje koja uništava stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i zemlje koja se očajnički brani“.

"Prestanite stvarati ovu lažnu stvarnost, u kojoj je svako pomalo kriv za nešto i počnite sistematski iznositi istinu o tome za šta se Rusija danas zapravo zalaže“, dodao je.

Amnesti Internešnal je, međutim, u svom izvještaju insistirao na tome da ukrajinska taktika "ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade“ koji su pogodili civilno stanovništvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.