SD: Socjaldemokrate imale više usvojenih inicijativa od Vlade

SD: Socjaldemokrate imale više usvojenih inicijativa od Vlade

U prethodnih 100 dana, odnosno od formiranja 43. Vlade, više su Socijaldemokrate predložile inicijativa koje su usvojene, nego Vlada i parlamentarna većina. Preciznije, Socijaldemokrate su imale sedam zakonskih i sedam skupštinskih inicjativa, koje su bile usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana, saopšteno je iz SD-a.

"Tačnije, podnijet je amandman da smanjenje akciza na gorivo bude 50% i on je usvojen. Podnijet je i amandman da se definiše lista proizvoda čije se cijene mogu ograničiti(prehrambeni artikli, sredstva za ličnu higijenu, dječija hrana i oprema, sredstva za ogrijev, kućna hemija, i dr.), koji je takođe usvojen. Inicirali smo i da država definiše mehanizam za praćenje smanjenja cijena usljed smanjenja PDV-a na određene proizvode, što je prihvaćeno. Predložili smo i dopune Zakona o akcizama kako bi se zašitila konkurentnost domaćih kompanija kroz izuzeće obračuna akciza na ambalažu-prihvaćeno takođe", navode u saopštenju.

Osim navedenog, kako poručuju, Socijaldemokrate su predložile da Skupština donese zaključak kojim poziva Vladu da bez odlaganja definiše listu proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, opet usvojeno.

"Predložili smo i da Skupština donese zaključak kojim poziva Vladu da pripremi program subvencija za one privredne subjekte koji će pomenutim mjerama biti pogođeni, radi zaštite njihove konkurentnosti… I to je usvojeno…Predložili smo izmjene Zakona o PDV-u kako bi se PDV na hljeb smanjio sa 7 na 0 posto, što je usvojeno. Inicirali smo i da Vlada da finansijsku podršku izgradnji zgrade za penzionere u Podgorici, što je takođe usvojeno", navodi se u saopštenju.

Za mlade je od posebnog značaja to što su predložili izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju kako bi se mjesečne naknade korisnika povećale na 450 eura, dodaju iz SD.

"Takođe, predložili smo izmjene Zakona o visokom obrazovanju, čime su značajno povećani krediti i stipendije. Oboje je usvojeno. Tu nijesmo stali već smo predložili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u cilju povećanja najnižih penzija od 1. septembra, usvojeno, a predložili i da Vlada predloži dinamika daljeg povećanja svoh penzija od 1. januara što je takođe usvojeno", kazali su iz SD.

Na kraju, kako ističu, inicirali su saslušanje nadležnih u zdravstvu i finansijama povodom održanja finansiranja zdravstvenog sistema, te inicirali saslušanje nadležnih iz resora rada i socijalnog staranja povodom kašnjenja isplata subvencija u zapošljavanju lica sa invaliditetom, što je takođe prihvaćeno.

"Za sve to vrijeme Vlada nije predložila niti jedan zakon u pravcu poboljšanja, odnosno zaštite ozbiljno ugroženog standarda većine građanki i građana", zaključili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.