Borel: EU nema mogućnost da
Borel

Borel: EU nema mogućnost da "natjera" Kosovo da osnuje ZSO

Evropska unija (EU) insitira da Priština mora što prije da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO), u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali nema mogućnost da "natjera" Kosovo da to uradi, proizilazi iz odgovora šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje "šta će uraditi povodom odbijanja Kosova da formira ZSO".

“Osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom dogovorile su obje strane, Kosovo i Srbija, Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i sprovede je bez odlaganja. Obje strane trebalo bi da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i sprovedu neriješene sporazume, kao i da ulože dalje značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put“, naveo je Borel u pisanom odgovoru.

Potpredsjednik Evropske komisije i šef službe za spoljne poslove EU dodao je da je „ispunjavanje potreba manjinske srpske zajednica na Kosovu od velike važnosti za EU na Kosovu“ i da Brisel pažljivo prati razvoj situacije u tim oblastima.

“EULEKS aktivno podržava kosovske institucije koje se bave sprovođenjem zakona u jačanju vladavine prava, uključujući njihove napore da istraže bezbjednosne incidente u vezi sa vjerskim objektima i objektima kulture. EU je kontinuirano podsjećala kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Dečane bez ikakvog daljeg odlaganja“, dodao je Borel odgovarajući na pitanja o zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu, prije svega manastira SPC i ranijih zahtijeva vlasti u Prištini upućenih UNESCO, da te manastire ukloni sa liste ugroženih objekata svjetskog kulturnog nasleđa, ali i da ih upiše kao „kosovske“, a ne „srpske“.

„EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava i vjerske slobode manjinskih zajednica i pažljivo prati sva dešavanja u ovim oblastima na Kosovu“, dodao je Borel.

Iz EU su više puta naveli da nemaju menahizme da „natjeraju“ dvije strane da poštuju potpisane sporazume, već samo da ih na to podsjećaju, ali i da će u skladu sa ispunjavanjem obaveza i Kosovo i Srbija napredovati na putu ka EU.

Postizanje sveobhuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma dvije strane ostaje nepromijenjen uslov za pristupanje Evropskoj uniji.

N1 Beograd

Komentari

Komentara: (1)

Misell

05. 08. 2022 - 09:24

Kosovo i Metohija i radi samo ono sto im vi sa zapada kazete, to jest nalazete da kazu i rade.
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.