Prvih 100 dana Vlade: Završeni svi prioriteti, imamo tektonske poremećaje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
Vlada Crne Gore

Abazović na konferenciji

Prvih 100 dana Vlade: Završeni svi prioriteti, imamo tektonske poremećaje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Premijer Dritan Abazović kazao je da svi politički prioriteti iz ekspozea 43. Vlade završeni ili privedeni kraju u prvih 100 dana rada. Govoreći na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade o regulisanju odnosa sa vjerskim zajednicama, kazao je da su spremni da riješe to pitanje i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

“Prvi prioritet bio je nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, drugi obnova pregovaračkih struktura, treći stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije, četvrti nastavak ekonomskih reformi, peti  regulisanje ugovora sa vjerskim zajednicama, šesti sagledavanje regionalni inicijativa, sedmo jačanje lokalnih samouprava  kroz izmjene zakona, osmo priprema i realizacija turističke sezone, devet, sagledavanje mjere reorganizacije rada zdravstva i u kontekstu korona virusa. Deseta je bila nastavak reforme javne uprave, prostorni plan Crne Gore, obezbjjeđivanje ravnomjernog razvoja, trinaest prečišćavanje izbornog spiska i stvaranje preduslova za eliminaciju izbornih zloupotreba i 14. zaštita manjinskih naroda. Svi prioriteti 43. Vlade su realizovani ili su pred sami kraj”, kazao je Abazović.

Istakao je da u 100 dana imamo tektonske poremećaje kada je riječ o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Premijer je naglasio da su nove investicije stigle u Crnu Goru.

“Iznenađen sam da smo to uspjeli u prvih 100 dana”, dodao je premijer.

522627639092772259d10c

Programi ekonomskih reformi, prema njegovim riječima nastavljeni su bez ikakvih restrikcija.

“Svaki građanin može da bude svjedok da je sve manipulacija da će se ući u neku sječu primanja. Prvi put smo povećali penzije, za 500 službenika Uprave policije povećana je zarada. Od 1. septembra novi režim za penzije, plus jednokratna pomoć za preko 100 hiljada penzionera. Plus dječiji dodaci i razna socijalna davanja”, istakao je Abazović.

Dodao je da je su juče regulisani odnosi sa vjerskim zajednicama. 

"Spremi smo da regulišemo odnos sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom ako želi da uđe u isti aranžman. Oni su poslali pismo premijeru da su spremni za to i ne postoji nikakva restricija sa naše strane da u momentu kad to dogovorimo da se to i uradi", istakao je Abazović.

Kazao je da je u prvih 100 dana spremno da svaka opština dobije kapitalni projekat koji nije predviđen budžetom u iznosu najmanje milion eura.

"Ukoliko ova Vlada nastavi, svaka opština na sjeveru države, milion do milion eura može da konkuriše za projekat", naglasio je on. 

Istakao je da turistička sezona teče jako dobro i da parametri nijesu daleko od rekordne 2019. godine.

"U kontekstu globalne krize koja postoji, mislim da je ovo ostvarenje jako veliko. Znate da smo izgubili tržište Rusije i Ukrajine koje su činile 20 odsto prometa, ali otvaranjem novih tržišta sad za sad se to kompenzuje na zadovoljavajuć način. Sjever je ove godine mnogo više atraktivan nego ranije", saopštio je premijer. 

Po pet miliona zdravstvenim ustanovama

Istakao je da je po pet miliona dodijeljeno svim zdravstvenim ustanovama.

“Ne postoji jedinica koja neće dobiti pomoć Vlade”, kazao je Abazović.

Kazao je da prostorni plan nije bilo moguće realizovati u prvih 100 dana, ali da je on spreman da narednih mjeseci bude upućen Skupštini na usvajanje.  

Kada je riječ o prečišćavanju biračkih spiskova, kazao je da su mnoge stvari već spremne koje su bile u nadležnosti MUP-a Crne Gore. 

"Dali su juče prvu analizu i daće na narednoj Vladi način da se ovo riješi", kazao je on. 

Zapošljeno 23.000 ljudi

Rekao da je, prema podacima, od formiranja Vlade do kraja jula je zapošljeno 23.000 ljudi.

“Odnosno ta brojka je stigla do 240.000. Samo za dva mjeseca rada Vlade zapošljeno je 13.000 ljudi. Zaposlenost cvjeta”,saopštio je Abazović.

Abazović je rekao da bi  pitanja izbora sudija Ustavnog suda i menovanja u Sudskom savjetu i Višem državnom tužilaštvu  bila riješena da je bilo do Vlade.

“Algoritam je postojao za sva tri pitanja, neki političari nijesu htjeli to da prihvate. Sada više nema nikakve restrikcije, samo dobrom voljom i inkluzivnosti Vlade ova pitanja nijesu riješena prije 20 dana “,  naglasio je Abazović.

Poručio je da je na potezu Skupština.

“Svako ko nas gura u destabilizaciju ne želi da Crna Gora dobije mjerila za ulazak u EU. Vlada ne blokira evropski put i ne skreće fokus, već rasčišćava prostor da bi brže pristupila EU”, naglasio je Abazović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović sazvala je za 19. avgust vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi podnijeli su klubovi poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske i Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca, nakon što je potpisan Temeljni ugovor države sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Temeljni ugovor su u srijedu, bez najave i prisustva medija, potpisali Abazović i patrijarh SPC Porfirije.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.