Pokret Evropa sad: Nastavljen trend uvećanja prihoda, Damjanoviću cilj urušavanje finansijskog sistema
Pokret Evropa sad

Pokret Evropa sad: Nastavljen trend uvećanja prihoda, Damjanoviću cilj urušavanje finansijskog sistema

Prema podacima Uprave prihoda i carina, nastavljen je trend dobre naplate prihoda, tako da je bruto naplata u julu iznosila 175,9 miliona eura, što je za 9 miliona ili 5,5% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Najveći rast od 21,1% kako navode zabilježen je kod kategorije poreza na dodatu vrijednost što je rezultat povećanja raspoloživog dohotka građana kroz program "Evropa sad", implementacije elektronske fiskalizacije, ali i kontinuiranog rada svih službi Uprave prihoda i carina.

Ono što je kako poručuju bitno napomenuti je da je naplata doprinosa u julu veća za 1% u odnosu na jul 2021. godine, iako je poresko opterećenje na rad za privredu smanjeno za oko 50%.

"Ovaj rezultat pokazuje da je programom "Evropa sad" smanjena siva ekonomija na tržištu rada, tj. unaprijeđena je poreska disciplina i povećan broj zaposlenih. Iz ovoga prirodno slijedi pitanje o osnovanosti nedavno usvojenog dokumenta Vlade, kojim je ministar Damjanović predvidio deficit budžeta za ovu godinu od 407 miliona, iako će u julu vjerovatno biti ostvaren suficit budžeta, kojim će biti umanjen i kumulativni deficit od 33 miliona, koliko je iznosio za prvih šest mjeseci", ukazali su iz Pokreta.

Kako bi narušio stablinost i održivost javnih finansija i postigao svoj zacrtani deficit od preko 7% BPD-a, vjerovatno će kako iz Pokreta ukazuju naredni korak ministra finansija, zaduženog za mračne prognoze, biti da rebalansom budžeta dodatno “pumpa” rashodnu stranu, budući da prihodi budžeta kontinuirano rastu i da će biti ostvareni iznad planiranog.

"Za ovakav štetni plan je podršku je dobio i od kolega iz Skupštine, koji su u samo nekoliko dana usvojili zakone ne vodeći računa o fiskalnim implikacijama. Postaje jasno da cilj slučajnog ministra finansija nije unaprjeđenje finansijskog sistema, već njegovo urušavanje, u cilju projektovanih, ničim opravdanih, optužbi na račun programa koji je po prvi put značajno podigao standard svih građana", zaključili su iz Pokreta Evropa sad.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.