Mrdović: Vanredni izbori najpoštenije rješenje, građani odavno nisu svjedočili ovolikom licemjerstvu
Ines Mrdović

"Potpisivanje TU iznuđen politički potez premijera Abazovića"

Mrdović: Vanredni izbori najpoštenije rješenje, građani odavno nisu svjedočili ovolikom licemjerstvu

Vlada Crne Gore za 100 dana rada nije postigla nikakve spektakularne rezultate, a nije učinjeno gotovo ništa na polju ekonomskog razvoj i vladavine prava, poručila je Ines Mrdović iz nevladine organizacije "Akcija za socijalnu pravdu". Kaže i da su vanredni parlamentarni izbori minimum političke korektnosti, što kako dodaje, zaslužuju građani ove zemlje.

“Ovu vladu nazivam "vladom mrvica", mislim da nijesu postignuti nikakvi spektakularni rezultati. Kad kažem “vladom mrvica”, onda mislim na onu matricu koju je nekada ustanovio DPS, a kojoj i danas svjedočimo, a to je - hljeba i igara”, navela je Mrdović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže da na polju dva osnovca cilja 43. Vlade - ekonomski razvoj zemlje i vladavina prava - nije postignuto gotovo ništa.

“Dakle građanima su ostavljene mrvice, Vlada je morala djelovati brzo u odnosu na one koji su najugroženiji”, poručila je Mrdović.

Kaže i da teško može da procijeni da li će na sjednici Skupštine 19. avgusta Vladi biti zglasano nepovjerenje.

“Pošteno bi bilo da bude izglasano nepovjerenje Vladi i da se ide na vanredne izbore. To je minimum političke korektnosti koje zaslužuju građani ove zemlje, oni su to zaslužili i prije nekoliko mjeseci, ali evo vidimo u kojem pravcu su neke političke stvari otišle”, poručila je Mrdović.

Navodi i da je sada glavni dio odluka u rukama Demokrata, koji mjesecima traže vanredne izbore.

“Mislim da bi bilo krajnje pošteno prema građanima, da i Demokrate dignu ruku za izglasavanje nepovjerenja Vladi, prosto da ne bi gubili dodatno vrijeme”, poručila je Mrdović.

Temeljni ugovor iznuđen politički potez

Govoreći o jučerašnjem potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, Mrdović navodi da je utiska kako je to bio iznuđen politički potez premijera Dritana Abazovića.

Smatra da je potpisivanje bilo već ranije dogovoreno, a da je premijer htio da izbjegne mogućnost da dođe do nekih incidenata ili protesta kod Vile Gorica.

“Ostaje jako gorak ukus, zbog načina na koji je potpisan taj ugovor, daleko od očiju javnosti i to otvara pitanje šta je to sve manjinska Vlada za 100 dana rada zaključila ili dogovorila, a da javnost uopšte nije bila upoznata”, poručila Mrdović.

I dok se sa jedne strane, kako kaže, može zaključiti da je premijer htio da izbjegne proteste, sa druge strane se dodaje Mrdović, stiče utisak da je samo potpisivanje Temeljnog ugovora iznuđen politički potez od strane Abazovića.

“Sve to uoči najavljenih zasijedanja Skupštine, a gdje se negdje pojavljuje izbor članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika”, poručila je Mrdović.

Juče svjedočili političkom licemjerstvu

Mrdović smatra i da je jučerašnji dan obilovao, kako navodi, političkim licemjerstvom sa svih strana.

“Ja mislim da odavno crnogorska javnost nije svjedočila tolikom političkom licemjerstvu od strane političkih aktera u zemlji. Prvo imali ste SDP, čiji su se ministri oštro usprotivili potpisivanju Temeljnog ugovora, a istovremeno ni riječi o ostavci. Zar nije politički korektno i moralno da vi odmah podnesete ostavke, ako se ne slažete sa politikom vlade”, pita Mrdović.

Navodi kao primjer i inicijativu DPS o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

“Istovremeno smo imali situaciju da je ta ista Vlada izabrala pojedine ljude i nastavila sa partijskim kadriranjem - odnosno namiještanjem novog partijskog kadra. Ako DPS želi rušenje vlade, valjda je minimum političke korektnosti da vi kažete povlačimo sve ljude koji su u međuvremenu imenovani”, navela je Mrdović.

Kaže i da su Demokrate juče pozvale Abazovića da podnese ostavku, što bi kako dodaje, značilo i ostavku, odnosno pad kompletne Vlade.

“Ali ipak ostavljaju otvoreno pitanje u odnosu na to kakav će biti njihov stav kada se bude glasalo o nepovjerenju Vladi”, poručila je Mrdović i dodala sa smo juče imali jednu, kako ističe, nepodnošljivu situaciju od strane političkih aktera u ovoj zemlji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.