Infekcija stigla i kod nas: Ovako se prenose majmunske boginje

Infekcija stigla i kod nas: Ovako se prenose majmunske boginje

Crna Gora od juče je među državama u kojima su zvanično registrovani slučajevi majmunskih boginja. Zapravo, za sada, registrovan je jedan slučaj, a utvrđeni su i direktni kontakti oboljele osobe.

Dok je epidemija izuzetno aktivna širom Evrope, ali i drugih kontinenata, treba podsjetiti i na to na koje se sve načine majmunske boginje prenose sa čovjeka na čovjeka.

Najčešće se to dešava na tri načina - udisanjem respiratornih kapljica, direktnim dodirivanjem inficirane osobe, a ponekad i indirektnim kontaktom.

Respiratorno prenošenje podrazumijeva prenos kapljica koje se ne mogu dugo zadržati u vazduhu, niti putovati daleko. Stoga se takvo prenošenje infekcije najčešće i dešava prilikom intimnih kontakata.

Slično je i u slučaju dodirivanja inficirane osobe, kako kada je u pitanju dodir kože, tako i ljubljenje.

Najzad, kada je riječ o indirektnom kontaktu, vjerovatnoća od inficiranja je manja, a prenosi se najčešće putem odjeće ili posteljine na kojoj su ostali tragovi tečnosti iz ranica inficirane osobe.

Stručnjaci generalno ne smatraju virus polno prenosivom infekcijom, no kako je kazao ranije epidemiolog američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Bruks, može se dogoditi da se majmunske boginje prenesu tokom seksualnog odnosa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.