Princ Čarls primio donaciju od milion funti od porodice Osame bin Ladena
Princ Čarls

Princ Čarls primio donaciju od milion funti od porodice Osame bin Ladena

Princ Čarls je primio donaciju od milion funti za svoju humanitarnu fonaciju od rođaka Osame bin Ladena, prema jednom izvještaju.

Gardijan prenosi navode Sandej tajmsa da je budući kralj prihvatio novac od Bakra bin Ladena, polubrata Osame bin Ladena, i njegovg brata Šafika.

Princ od Velsa (73) je rekao da je imao privatni sastanak sa Bakrom (76) u svojoj rezidenciji u Londonu 30. oktobra 2013. godine, dvije godine pošto su američke specijalne snage ubile Osamu bin Ladena na imanju nedaleko od Islamabada u Pakistanu, prema Sandej Tajmsu.

Iz Čarlsove rezidencije oštro osporavaju mnoge tvrdnje, navodeći da su odluku o prihvatanju donacije za Dobrotvorni fond princa od Velsa donijeli isključivo povjerioci.

Bakr i Šafik bin Laden su polubraća Osame, u srodstvu sa osnivačem Al Kaide preko svog oca Muhameda bin Avada bin Ladena, jemenskog milijardera.

Nema naznaka da su Bakr ili Šafik bin Laden finansirali ili bili umiješani u terorizam.

Prije mjesec dana u javnost je izašla informacija da je princ Čarls prihvatio tri miliona eura u kešu od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Džasima između 2011. i 2015. godine.

Iz zvanične rezidencije princa Čarlsa i njegove supruge Kamile tada je navedeno da su donacije od šeika odmah proslijeđene u humanitarni fond princa i slijeđene su sve ispravne procedure.

BBC je u to vrijeme naveo da nije bilo nagovještaja da su isplate bile nelegalne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.