Europol o akciji Florida: Pretreseno 37 lokacija širom Evrope, uhapšeno 12 osumnjičenih

Europol o akciji Florida: Pretreseno 37 lokacija širom Evrope, uhapšeno 12 osumnjičenih

Europol je objavio saopštenje o akciji "Florida I" koju je juče sprovela crnogorska policija, ističući da je u pitanju međunarodna operacija u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku Europola. Kako se navodi, akcija je dovela do demontaže kriminalne organizacije koji je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire.

Akcija je, kako su naveli, dovela do demontaže kriminalne organizacije koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire.

"Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i zemalja iz regiona Zapadnog Balkana. Mreža trgovine drogom uglavnom je sačinjena od crnogorskih državljana, ali su takođe uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istraga posle zapljene u Portugalu otkrila je moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije 'Ndrangeta. Istia akcija dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani. Tokom istrage, 29 osumnjičenih je procesuirano u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu", navodi se u saopštenju Europola.

Na dan akcije pretreseno je 37 lokacija i uhapšeno 12 osumnjičenih.

"Europol je olakšao razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji predmeta između različitih agencija u EU i šire", navodi se u saopštenju.

Istakli su i da rade s partnerskim državama koje nijesu članice EU, kao i brojnim međunarodnim organizacijama,

"Europol ima alate i resurse koji su mu potrebni da učini Evropu bezbjednijom", naveli su u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.