Damjanović: Ove godine nedostaje 270 miliona eura, sljedeće će faliti 600; Abazović: Do novca ćemo lako, ali skupo

Ministarstvo finansija procijenilo je da će nedostajuća sredstva za ovu godinu iznositi 270 miliona eura, a za narednu 600 miliona, saopštio je resorni ministar Aleksandar Damjanović i najavio donošenje rebalansa u septembru.

On je danas, na sjednici Vlade, obrazlažući Predlog smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period do 2025. godine, kazao da je rebalans najavljen za septembar i da se na novom budžetu uveliko radi.

“Imajući u vidu da budžetski prihodi koji su najavljivani tokom ove godine ne mogu biti ostvareni, jer prethodna administacija nije stvorila zakonske uslove, već ih je samo reda radi najavila, jasno je da projektovani budžet ne može biti niži od 7,6 odsto”, rekao je Damjanović.

On je dodao da je rebalans budžeta u tehničkom smislu spakovan.

“Jedini razlog zašto nije krajem jula, jeste da sačekamo efekte turističke sezone u avgustu, kako bi precizno definisali predlog izmjene zakona o budžetu”, objasnio je Damjanović.

On je naveo da je inflacija u junu 13 odsto i da ona naduvava prihode i na jedan način dodatno oporezuje kompletnu privredu i sve građane.

“Da se ne bi igrali kamiona i aviona, obećavali nemoguće, lagali narod o prosječnoj zaradi od hiljadu eura i penziji od 500 eura, samo da budemo realni, da se pružimo koliko možemo i prvi damo primjer kroz državnu upravu o tome da je neophodno stegnuti kaiš. U jednom momentu pitanje će biti cijene duga i koliko ćemo moći da pozajmimo”, naglasio je Damjanović.

On je saopštio da ni predviđeni rast ekonomije neće dovesti do toga da budžetski deficit padne u naredne tri godine ispod četiri odsto.

“To znači da Crna Gora mora da nađe nove mjere fiskalne konsolidacije i da negdje zajedno aktivno svi razmišljamo u tom smjeru. Ono što je jasno jeste da su nedostajuća sredstva u ovom trenutku najmanje 150 miliona eura, zbog novokonstituisanih obaveza”, rekao je Damjanović.

On je apelovao da se pokuša uraditi sve da se očuva životni standard građana i privredna supstanca, ističući da se ne može znati kakva će biti kretanja tokom drugog dijela godine.

“Već sada moramo da razmišljamo o nedostajućim sredstvima za tekuću i narednu godinu. Projekcija je da će za tekuću godinu, sa stvaranjem fiskalne rezerve na početku naredne, biti neophodno do 270 miliona eura. Ako ne bude dodatne recesije i dodatnog stampeda cijena i problema sa energentima i osnovnim životnim namirnicama, procjena je da će za narednu godinu nedostajuća sredstva biti na nivou od minimum 600 miliona eura. Procjena je da se polako plaća ceh jednog dosta problematičnog ponašanja ranijih administracija“, saopštio je Damjanović.

Abazović: Do novca ćemo doći, ali “jako skupo”

Premijer Dritan Abazović je rekao da ćemo do novca moći da dođemo, ali “jako skupo” i da građani to treba da znaju.

“Mogu da se pričaju bajke i priče za malu djecu i uspavanke, ali situacija je takva da se javne finansije nalaze u velikom problem, da je to hronični problem Crne Gore i da će sada, usljed novonastalih okolnosti, mnoge države doći u situaciju da na međunardonom tržištu novac pronalaze po jako visokim cijenama i te kamate su faktički nepodnošljive”, kazao je Abazović.

On je dodao da postoji mogućnost da se kratkoročno dođe do nekog novca po povoljnijim uslovima, objašnjavajući da to ipak neće moći da bude u službi velikih ekonomskih reformi koje država treba da odradi u nekim narednom periodu od četiri do šest godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.