Bošković: Pitanje dana je kada će govor mržnje prerasti u otvoreni konflikt i preseliti se iz virtuelnog u stvarni svijet

Bošković: Pitanje dana je kada će govor mržnje prerasti u otvoreni konflikt i preseliti se iz virtuelnog u stvarni svijet

Tenzije, govor mržnje i prijetnje, u Crnoj Gori su metastazirali. Građanski aktivisti, novinari, ali i političari našli su se na udaru. Jedan od onih koji je nedavno dobio i prijetnju smrću, poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, kaže da je porast desničarskog ekstremizma i populizma nakon izbora 2020. godine doveo je do toga da smo danas svjedoci neobuzdane količine govora mržnje koji su postali svakodnevnica ne samo preko drustvenih mreža već i u javnom životu.

Razlozi za to su, kako dodaje, višestruki i dobro poznati, a ono što zabrinjava jeste da nema kažnjivosti takvog ponašanja.

Bošković upozorava da je granica pređena i samo je, kako ističe, pitanje dana kada će govor mržnje prerasti u otvoreni konflikt i preseliti se iz virtuelnog u stvarni svijet.

“Krajnje je vrijeme je da se institucije počnu baviti svojim poslom i sankcionisati svaki vid govora mežnje”, napominje Bošković. 

Kako se u posljednje vrijeme može u javnosti čuti da bi da nije članica NATO, u Crnoj Gori moguće imali formirane i paravojne formacije, Boškovića je CdM pitao da li dijeli to mišljenje.

Bošković na tvrdi da u Crnoj Gori nažalost imamo parareligijake organizacije koje funkcionišu kao prave paramilitarne organizacije.

“Formirane finansirane i podržane u svakom smislu od srpske Crkve u Crnoj Gori po instrukcijama Rusije. Naravno da je članstvo u NATO u dobrom osujetilo njihovu namjeru da od Crne Gore prave “malu Ukrajinu” kako vole u javnom govoru da nas nazivaju. Nadam se da će i u ovom slučaju institucije sistema raditi svoj posao i na adekvatan način tretirati rad takvih organizacija”, zaključio je Bošković.

Bošković se nedavno osvrnuo se na jedan od, kako kaže, brojnih komentara na portalu In4s, u kojima mu se osim upućenih uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi “prijeti i smrću”.

On je tada objavio sporni komentar sadržine: “Za tebe i gospodara ti jedino je metak lijek”.

“Jedan od brojnih komenatara na IN4S-u, u kojem mi se – osim govora mržnje i najgorih uvreda na nacionalnoj i vjerskih osnovi, prijeti i smrću”, napisao je Bošković.

Napominjemo da je i izvršni koordinator Građanske inicijative 21. maj Ljubomir Filipović saopštio nedavno da je u ime književnika i kolumniste Andreja Nikolaidisa, aktiviste za ljudska prava Aleksandra Saše Zekovića i njegovo lično ime prijavio prijtenje kojima su izloženi.

“Konkretno, prvo ugrožavanje sigurnosti na koje pozivamo da se istraži je objava na Twitteru od strane korisnika twitter naloga Žil Vern @komita_morakovo koji je u svojoj objavi od 07.07.2022. u 18.26 sati naveo “Andrej Nikolaidis, alex zeković, ljubo filipović i njima slični likovi zreli su za odstrel””, naveo je Filipović u saopštenju tada dostavljenom medijima.

Izvor: Cdm

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.