DIK usvojila obrasce za podnošenje prigovora u cilju unapređenja zaštite biračkog prava

DIK usvojila obrasce za podnošenje prigovora u cilju unapređenja zaštite biračkog prava

Državna izborna komisija DIK je u cilju unapređenja zaštite biračkog prava dopunila Uputstvo o jedinstvenim obrascima za sprovođenje izbornih radnji, saopšteno je iz te institucije.

"Naime, kako bi biračima bilo olakšano podnošenje prigovora odnosno zaštita biračkog prava DIK je propisala dva obrasca za podnošenje prigovora i to u vezi radnji koje se odnose kako na rad biračkog odbora, ali i na radnje i odluke izbornih komisija", navodi se u saopštenju.

Kako navode u saopštenju, na ovaj način birači, ali i drugi zainteresovani subjekti, će moći lakše podnijeti prigovore budući da su obrascima propisani svi potrebni elementi i forma koju prigovor treba da ima.

DIK je, kako dodaju, na ovaj način nastavila postupak realizacije preporuka iz Konačnog ODIHR-ovog izvještaja od 2020. u kojem se pored ostalog navodi da „treba razmotriti usvajanje proceduralnih smjernica i obrazaca za prigovore.

"Komisija je u prethodnom periodu promijenila više podzakonskih akata u cilju unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija koje prate izborni proces", zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.