Neočekivana reakcija Portugala i Španije: Ne žele redukciju gasa tokom zime

Usprotivili se EU

Neočekivana reakcija Portugala i Španije: Ne žele redukciju gasa tokom zime

Plan Evropske unije da smanji upotrebu prirodnog plina u bloku za 15 odsto kako bi se pripremio za potencijalni prekid snabdijevanja ruskim plinom ove zime izazvao jeoštar skepticizam španske i portugalske vlade, koje su tradicionalno velike pristalice bloka.

Vlade u Madridu i Lisabonu tvrde da neće podržati inicijativu koju je u srijedu najavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prijedlog bi započeo s dobrovoljnim redukcijama, ali EU takođe želi ovlašćenja da uštedu od 15 odsto učini obaveznom u slučaju vanrednog energetskog stanja u cijeloj EU.

Španija i Portugal saopštili su da je uvođenje obaveznih redukcija nepoželjno. Napomenuli su da postoje oskudne energetske veze koje ih povezuju s ostatkom Evrope i da koriste vrlo malo ruskog plina u poređenju s drugim članicama EU poput Njemačke i Italije.

- Branićemo evropske vrijednosti, ali nećemo prihvatiti žrtvu po pitanju o kome nam čak nije dopušteno dati svoje mišljenje, izjavila je španska ministarka za ekološku tranziciju Teresa Ribera.  

- Štogod se dogodilo, španske porodice neće trpjeti rezove u snabdijevanju plinom ili strujom u svojim domovima. Ta mjera ne bi služila uzalud ako se plin koji ne bi mogla da koristi španska industrija kasnije ne bi mogao koristiti u domovima ili industrijama drugih zemalja - dodala je ona.

Portugalski ministar za za zaštitu okoliša i energetiku João Galamba, rekao je da je predložena mjera "neodrživa i nesrazmjerna“, prenosi AP.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.