Joković: Ne smatram da će Crnu Goru pogoditi dramatična ekonomska kriza, turiste iz Rusije i Ukrajine ne možemo nadoknaditi
Joković u Parlamentu, Foto: RTCG/Screenshot

"Nakon posljednjeg smanjenja cijena, naftni derivati najjeftiniji u regionu"

Joković: Ne smatram da će Crnu Goru pogoditi dramatična ekonomska kriza, turiste iz Rusije i Ukrajine ne možemo nadoknaditi

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da nije baš toliki pesimista da će velika ekonomska kriza zadesiti Crnu Goru.

On je u parlamentu, između ostalog, saopštio da je inflacija u Crnoj Gori 13.5 odsto što, kako je rekao, nije preveliko u odnosu na ono što se desilo stabilnim ekonomijama zemalja Evropske unije (EU).

To što nijesmo imali izvoz aluminijuma, kaže Joković, zamijenili smo izvozom električne energije koju bi trošio KAP za potrebe proizvodnje.

"Dakle, ove godine do sada je dobitak EPCG 44 miliona eura, samo zato što su na berzi prodavali struju", pojasnio je Joković.

Podsjeća da usljed smanjenja akciza Crna Gora danas ima najmanju cijenu naftnih derivata.

Kaže i kako cijene osnovnih životnih namirnica, žitarica i naftnih derivata padaju, te da mnogi više pričaju o nadolazećoj ekonomskoj krizi na jesen nego što nas očekuje: "Znamo da je to izazvano u velikoj mjeri invazijom Rusije na Ukrajinu".

Hoteli popunjeni bolje nego ijedne godine

Govoreći o turističkoj sezoni, Joković kaže da su hoteli popunjeni "možda bolje nego ijedne godine".

"Problem je privatni smještaj. Ne možemo nadoknaditi 20 odsto tržišta iz Ukrajine i Rusije", pojasnio je Joković.

Podsjeća da su cijene struje ostale neprominjenje, grijanje i pelet će biti najjeftiniji u regionu, dok Crna Gora nema nestašicu osnovnih životnih namirnica.

Srbija je rekla da za tri, četiri mjeseca Crna Gora može da ima sopstvene rezerve osnovnih životnih namirnica

Joković je podsjetio da je kada je bio u posjetu Srbiji da su dogovorili “izvanredne aranžmane za Crnu Goru”.

“Crna Gora će imati prioritet, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, Bosnom i Albanijom, u nabavci osnovnih životnih namirnica. Srbija je rekla za tri, četiri mjeseca da Crna Gora može da nabavi i ima sopstvene rezerve osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja, šećera tu i tamo. Dali su garantovanost snabdjevenost koncetrovane stočne hrane”, kazao je Joković.

Rekao je da je “Srbija ozbiljna država i ozbiljno razmišljaju”.

“Crna Gora decenijama kupuje osnovne životne namirnice iz Srbije i oni su garantovali da Crna Gora može dobiti, ako se odluči, za tri ili četiri mjeseca robne rezerve”, kazao je Joković.

Poručio je da Crna Gora “neće doživjeti kolaps”.

“Cijene osnovnih životnih namirnica na berzi idu na niže. Što će biti na jesen, vidjećemo. Mi činimo što je u ovom trenutku moguće”, dodao je on.

Ponovio je da podržava ideju Otvorenog Balkana, kao i da se tu ne radi o politici.

Ekonomska situacija ozbiljna, ali ne dramatična

Smatra da je stvarna ekonomska situacija ozbiljna, ali da nije dramatična i da ne može tako biti.

Robne rezerve, kako je rekao, Crna Gora nije trebalo ni da ukida: "Sve je to devastirano, sve i da nam neko džabe sve da, nemamo to gdje skladištiti, osim u trgovinskim lancima. Sa njima bi možda trebalo napraviti aranžman da se tako odradi, ako se kriza nastavi".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.