Tronedeljne demonstracije u Panami dovele do nestašice hrane, goriva i ljekova
Foto: Reuters

Tronedeljne demonstracije u Panami dovele do nestašice hrane, goriva i ljekova

Tri nedelje neprestanih demonstracija i blokada puteva u Panami zbog visokih cijena goriva i hrane počeli su da stvaraju nestašice nekih prehrambenih proizvoda, goriva i ljekova.

Zbog blokade puteva, među kojima i Panamerički autoput, nacionalna elektrokompanija morala je da uvede restrikcije struje u provinciji Darijen koja se graniči sa Kolumbijom. Tankeri koji prevoze gas za proizvodnju struje nisu mogli da stignu. Oko 7.000 porodica pogođeno je prekidima struja do 11 sati dnevno.

Jedan prodavac rekao je da mu namirnice stižu iz visoravni u zapadnoj provinciji Čiriki, a da je to malo što je stiglo skupo i oštećeno. Provincija Čiriki je glavna za snabdijevanje Paname hranom.

Domoroci koji tamo žive blokirali su velike djelove Panameričkog autoputa, što je zaustavilo kamione koji dovoze proizvode do glavnog grada.

Blokade takođe zaustavljaju isporuke iz drugih zemalja Centralne Amerke.

Grupe koje predstavljaju poljoprivredne proizvođače kažu da su protesti izazvali gubitke od više od 130 miliona dolara do sada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.