Evropska unija izdvaja još 500 miliona eura za oružje Ukrajini
Evropska unija

Evropska unija izdvaja još 500 miliona eura za oružje Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) postigli su danas dogovor da izdvoje dodatnih 500 miliona eura za snabdjevanje Ukrajine oružjem, ukupno 2,5 milijardi od početka ruske invazije 24. februara.

"Na sastanku ministara inostranih poslova EU postignut je politički dogovor o petoj tranši vojne pomoći Ukrajini", saopštila je švedska šefica diplomatije An Linde, prenosi Slobodna Evropa.

Novac bi trebalo da pomogne EU da nastavi da kupuje opremu i zalihe za ukrajinsku vojsku, uključujući i oružje za koje blok kaže da bi trebalo da se koristi za odbranu.

Pravila EU obično zabranjuju da se sedmogodišnji budžet koristi za finansiranje vojnih operacija, ali je takozvani Evropski mirovni fond, koji ima limit od 5 milijardi EUR, van budžeta i može da se koristi za vojnu pomoć.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.