Šćekić: Nakon rebalansa budžeta biće novca za zdravstvo
Dragoslav Šćekić

"Nema potrebe za uvođenje restriktivnih kovid mjera"

Šćekić: Nakon rebalansa budžeta biće novca za zdravstvo

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je da za zdravstveni sistem uvijek mora biti novca.

"Zdravstveni sistem je na prvom mjestu i vjerujem da će Ministarstvo finansija prvo sredstva obezbijediti za zdravstveni sistem, pa za sve ostale", kazao je Ščekić, gostujući u Dnevniku TVCG.

Kada je riječ o dugu Fonda zdravstva, koji iznosi oko 50 miliona eura, ministar je kazao da plan za rjašavanje tog problema postoji nekoliko godina, ali da se ne sprovodi.

"Ministarstvo finansija i Vlada moraju da izdvoje sredstva za finansiranje zdravstvenog sistema, to je jedan od glavnih razloga zbog čega se u prethodnom periodu nagomilao dug. Dug je izazvao niz problema koji se svakodnevo javljaju. Ministarstvo finansija je, za razliku od prethodnog koje je ugrozilo funkcionisanje zdravstvenog sistema, potpuno raspoloženo da obezbijedi sredstva za kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema i kroz rebalans budžeta će biti toga", naveo je Šćekić.

Podsjetio je da će više od pet miliona eura sa računa Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti biti usmjereni na zdravstvene ustanove širom države.

"Krenuli smo u jednu ozbiljnu reformu i ova sredstva će nam značajno pomoći da uradimo ono što se priča deceniju i više - da se naprave dva regionalna centra na sjeveru i jugu", kazao je Šćekić.

Bez restriktivnih kovid mjera

Na pitanje o epidemiološkoj situaciji u vezi sa koronavirusom, ministar zdravlja je istakao da u ovom momentu nemamo razloga za preveliku brigu.

"Mislim da neće biti potrebe da se uvode restriktivne mjere. Moramo naći balans između zdravlja građana i svakodnevnog života, potreba provrede i turističke sezone", kazao je Šćekić.

Naveo je da prate situaciju u regionu, kao i mjere koje donose države kojima je turizam u fokusu.

"Prije neki dan smo imali sastanak direktora svih opštih bolnica na kojem smo konstatovali da smo potpuno spremni da odgovore situaciji", rekao je Šćekić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.