Stanić: Potrebna hitna reakcija za spas sezone
Mirko Stanić, Foto: Socijaldemokratska partija

Stanić: Potrebna hitna reakcija za spas sezone

Umjesto ministarstva sreće, čije nam osnovanje predloži veseli premijer Abazović, valjalo bi da je među 20 i kusur ministarstava pri kreiranjiu Vlade formirao i ministarstvo turizma, saopštio je danas član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

Stanić poručuje da ne postoji država na svijetu sa tolikim učešćem neke privredne grane u BDP, a da funkcioniše bez posebnog sektora koji se njom bavio.

"Da pojednostavim, skoro sve zemlje izvoznice nafte imaju posebno ministarstvo za naftu – od Iraka i Kuvajta do Kazahstana ili Norveške. Crna Gora sa preko 20% učešća turizma u BDP, nema posebno ministarstvo koje bi se bavilo ovom oblašću, ne samo u ovoj, nego i u prethodnim vladama, što se ovih dana itekako vidi", kategoričan je Stanić.

Zbog toga ovih dana kako ističe imaju ključnu primjedbu da turizam i turistička privreda nemaju odgovorajuću državnu podršku a da je razvoj stihijski i bez ikakvog plana.

"Izostala je i kampanja NTO koja je za ovu sezonu imala samo 14% potrebnog budžeta, dok je za prezentaciju opredijeljeno tek 300.000 eura, što je iznos koji za reklamu potroše sve veće crnogorske kompanije, dok susjedna Hrvatska na ove aktivnosti troši 42 miliona eura ili 150 puta više", pojašnjava Stanić.

Poručuje da danas sve konkurentske destinacije u regionu bilježe ogromno povećanje broja turista i prihoda a u Crnoj Gori je i po znaničnoj statistici u Budvi u kojoj se ostvari 40% svih noćenja, posjeta za 20% manja nego prošle godine u kojoj smo imali koronu.

"Zbog toga je bitno da se već sada pokuša spasiti barem dio ove sezone, te je stoga potrebno napraviti hitnu reakciju kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za promociju crnogorskog turizma, ali i dovođenje novih aviokompanija koje bi povećale aviodostupnost naše države, jer je očigledno da ovako napravljena državna kompanija to ne može ostvariti"; zaključio je Stanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.