Hrvatske vlasti zabranile Vučiću da posjeti Jasenovac; Vulin: Hrvatska Vlada ustaška, svi funkcioneri na posebni režim kontrole
Jasenovac

Dodik: Ovakvim postupcima nema poboljšanja odnosa

Hrvatske vlasti zabranile Vučiću da posjeti Jasenovac; Vulin: Hrvatska Vlada ustaška, svi funkcioneri na posebni režim kontrole

Prema nezvaničnim informacijama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas da privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dozvoliti da uđe u zemlju.

Vučić je, prema neimenovanim izvorima iz Plenkovićeve vlade, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu da planira privatnu posjetu Jasenovcu, odnosno spomen-području gdje je za vrijeme NDH bio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali mnogi Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i poručio da će, ako smatra da je potrebno, o svojoj posjeti obavijestiti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a vlada je zaprepašćena načinom na koji je predsjednik Srbije planirao da napravi haos u Hrvatskoj.

Bez zvaničnog obavještenja hrvatskim vlastima, bez koordinacije sa ambasadom, Vučić je želio da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, i oko 11 časova stigne u Jasenovac, a zatim oko 14 časova u Pakrac, navodi list.

Vlada je nezvanično saopštila da Vučić nije poštovao nikakav protokol, da je htio sve da uradi bez procedura i pravila diplomatskih odnosa i da je hteo da sa svojim TV ekipama pređe hrvatsku granicu i izazove haos uoči godišnjice Oluje, ali da mu je vlast jasno rekla "ne“ i rekla da mu ideja "srpskog sveta“ ovde neće uspjeti.

Dodik: Neshvatljiva odluka vlasti u Hrvatskoj

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da je "neshvatljiva i neprihvatljiva reakcija Hrvatske na najavu dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac, gdje je imao namjeru da položi vijenac na spomenik ubijenim Srbima u NDH".

“Aleksandar Vučić je prvi predsjednik Srbije koji je u svom mandatu izrazio želju da položi vijenac u Jasenovcu i u toj namjeri je zaustavljen”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da se regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ne grade se zabranama već pruženom rukom i stoga je odluka hrvatskih vlasti iznenađujuća i neshvatljiva.

“Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost, i jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Ovako kako su postupile hrvatske vlasti nije zalog takve budućnosti”, ukazao je Dodik.

Vulin: Svi funkcioneri Hrvatske od danas stavljeni na poseban režim kontrole

Nakon što vlasti u Zagrebu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nisu dozvolile privatnu posetu Jasenovcu, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će "od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole".

Vulin vladu hrvatskog premijera naziva "ustaškom“, naveo je i da "Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma.“

"Predsjedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podsjeća koliko su djece poklali. Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole“, dodao je Vulin u istom tonu.

U saopštenju MUP-a se dodaje i kako je Vulin poručio da će tako biti dok je on ministar policije ili "dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH“.

Brnabić: U šoku sam ovo je skandal

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je odluka Zagreba da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posjetu Jasenovcu najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa dvije države.

"Ova vijest me je zapanjila, još uvek sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posjetu predsjednika Srbije Jasenovcu, mjestu stradanja Srba prije svega, a onda Jevreja i Roma, mjestu gdje je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, gdje je najmanje 20.000 djece pobijeno, zabranite, da za želju za pologanje cvijeća kažete da je pravljenje haosa, da to uradi jedna zemlja članica EU…To je kao da predsjedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu“, istakla je Brnabić na televiziji Pink.

Ona je ocijenila da je ova oluka antievropska i anticivilizacijska.

"Vučić je i ranije želio da posjeti Jasenovac, kao najveće i najstrašnije mjesto stradanja srpskih naroda i bio je zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posjetu odloži. To je i uradio. Da danas vidimo ovakvu reakciju je neshvatljivo. Ovo je protivpravna odluka, antievropska odluka, anticivilizacijska odluka i brutalno gaženje slobode kretanja, a da ne pričamo šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žratava, svih koji su stradali od ustaškog režima NDH", rekla je Brnabić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.