Bilčik: Za uspješan evropski put neophodna stabilna Vlada
Vladimir Bilčik

Bilčik: Za uspješan evropski put neophodna stabilna Vlada

Aktuelna manjinska Vlada izgubila je podršku DPS-a, dok SDP prijeti da će napustiti vlast zbog usvajanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Nova politička kriza, čini se da je na pomolu dok mnoge partije upozoravaju da je evropski put zemlje doveden u pitanje. Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik kaže za Novu M da je Crna Gora uprkos tome, i dalje lider evropskih integracija.

“Otvorili ste sva poglavlja i sada je vrijeme da počnete da ih zatvarate. I želim da kažem, računamo na mjesto Crne Gore u Evropskoj uniji. Potpuno smo posvećeni crnogorskom putu ka EU. Ali da bude jasno, ono što smo zaključili u Evropskom parlamentu tokom rasprave o Crnoj Gori, ključne odluke su u rukama crnogorskih vlasti. I naravno, da bi se put EU približio Crnoj Gori, mora postojati stabilna Vlada, sa jasnim prioritetima, koja je u stanju da te prioritete i ispuni”, kazao je Bilčik.

Ističe i da mora postojati dijalog u Parlamentu, te da je neophodno da Ustavni sud profunkcioniše, kao i da se realizuju imenovanja u pravosuđu.

“Kratko i jasno. Crnogorski evropski put niko ne dovodi u pitanje, i potpuno smo mu posvećeni. Ali izgleda da pridruživanje može biti komplikovanije, a možda i duže. Jer neke odluke već je trebalo donijeti, i čini se da rok ističe. Nadam se da su svi akteri u Parlamentu svjesni istorijske prilike koju imaju”, dodaje Bilčik.

U prethodnom periodu u javnosti je bilo riječi i o inicijativi “Otvoreni Balkan”. Na pitanje da li bi takva inicijativa mogla da utiče na evropske integracije Crne Gore, Bilčik odgovara:

“Ja uvijek jasno kažem da postoji samo jedan smislen i trajni prosperitet, demokratska budućnost regiona je u Evropskoj uniji. Naravno da je regionalna saradnja važan dio u tom procesu. To kažem jer ja dolazim iz Centralne Evrope, iz Slovačke. Moja zemlja se pridružila uniji prije osamnaest godina, a mi smo veoma blisko sarađivali sa našim komšijama- Češkom, Poljskom, Mađarskom, ali naša saradnja nikada nije bila zamjena evropskog puta, već se na to uvijek gledalo kao na jedno korisno sredstvo koje će nam pomoći da brže dođemo do Evropske unije”, ukazao je Bilčik.

Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana, Bilčik smatra da je Crna Gora i dalje na najboljoj poziciji za ulazak u EU.

“U narednim godinama će mnogo toga zavisiti od toga koliko brzo će zemlja, institucije, i političari moći da se okupe i dogovore oko ključnih odluka. Moram reći da nekih 80 odsto građana u Crnoj Gori dosljedno i kontinuirano zahtjeva članstvo u EU...Tako da sam ubijeđen da je Crna Gora na evropskom putu najbolje pozicionirana. Šta je jedino pitanje, kako može stići do članstva i kada će to biti? Sa trenutnom aktuelnom krizom Vlade, nadam se da da Crna Gora neće propustiti istorijsku priliku da ima većinu za ključne odluke i otključavanje procesa”, poručuje Bilčik.

Evropska komisija u oktobru bi trebalo da objavi novi izvještaj o napretku Crne Gore na evropskom putu, a do tada se kaže Bilčik, moraju usvojiti važne odluke.

“Ukoliko ne bude nekih važnih pozitivnih pomaka, izvještaj se vjerovatno neće suštinski razlikovati od onoga što smo poručili prošle godine, ali ako Crna Gora donese neke važne odluke i ako se kriza vlasti riješi u jednom evropskom duhu, siguran sam da će Komisija to istaći. Izveštaj Evropske Komisije može samo da odražava stanje na terenu. Dakle, šta se bude dešavalo u Crnoj Gori, to će se vidjeti i u izvještaju Evropske komisije”, naglašava Bilčik.

Za uspješan evropski put, zaključuje Bilčik, neophodne su, prije svega, stabilne institucije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.