Makedonci rekla
Sjeverna Makedonija

Makedonci rekla "DA" francuskom predlogu

Parlament Sjeverne Makedonije je sa 68 glasova “za” usvojio zaključke o takozvanom francuskom prijedlogu za ukidanje bugarskog veta i započinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Makedonsko Sobranje je tako nakon tri dana žučnih zasijedanja konačno odobrilo predložene zaključke, kojima se Vlada obavezuje da nastavi proces prijema u EU, a poslanici vlade sa zastavama Makedonije i EU ustali su i pozdravili ovaj potez uz aplauz.

Uoči glasanja, skupštinsku salu napustili su poslanici opozicionih stranaka VMRO DPMNE i Ljevica.

Sjednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Severnoj Makedoniji Dejvid Gir.

U prethodna dva dana rasprava se odvijala u veoma napetoj atmosferi, uz vuvuzele i zviždaljke poslanika opozicije dok su govorili poslanici vladajuće SDSM.

Kako prenose skopski mediji, poslanici se nisu izjašnjavali “za” ili “protiv” pregovaračkog okvira koji je predložila Francuska dok je predsjedavala Evropskim savjetom u prvoj polovini godine, već za zaključke koji vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU.

“Dočekujemo vas širom raširenih ruku”

Nakon glasanja oglasio se i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji je rekao da je Skoplje ovom odlukom otvorilo mogućnost za održavanje međuvlasinih sastanaka već sljedeće nedjelje.

“Ovo je krucijalni korak za Sjevernu Makedoniju i EU. Naša budućnost je zajednička i dočekujemo vas širom raširenih ruku”, napisao je na Twitteru.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Makedoncima, kako kaže, “ugrabljenu priliku”.

“Čestitam Sjevernoj Makedoniji na glasanju koje sada otvara put za brzo otvaranje pristupnih pregovora. Veliki korak na vašem putu ka evropskoj budućnosti. Vašoj budućnosti”, napisala je.

Opozicija najavila proteste

I za danas je najavljen novi protest ispred Skupštine pod motom “Ultimatum – ne hvala”, protiv francuskog prijedloga.

Opozicioni VMRO-DPMNE i Ljevica tražili su odbacivanje ovog prijedloga, koji, prema njihovim riječima, dovodi do direktne asimilacije makedonskog naroda, bugarske ucjene i višegodišnje opstrukcije procesa evropskih integracija.

Za razliku od njih, vladajuća koalicija uvjeravala je da pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika i početak pregovora o članstvu u EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.