Kineska vojska
Ilustracija

Kineska vojska "oterala“ američki ratni brod kod Paracelskih ostrva

Kina je saopštila da je njena vojska "otjerala" američki razarač "Benfold", jer je nelegalno uplovio u kineske teritorijalne vode, u blizini Paracelskih ostrva, u Južnom Kineskom moru.

Američki brodovi često sprovode “operacije slobode plovidbe”u Južnom Kineskom moru, suprotstavljajući se kineskim zabranama.

Peking optužuje Vašington da namjerno izaziva napetosti na tom području, navodi Rojters.

Kineska vojska je saopštila da je "Benfold“ ozbiljno narušio suverenitet i bezbjednost Kine ulaskom u teritorijalne vode oko Paracelskih ostrva, zbog čega su angažovani brodovi i letelice, kako bi američki razarač bio "praćen, upozoren i otjeran“.

Vijetnam i Tajvan takođe tvrde da Paracelska ostrva predstavljaju njihovu teritoriju.

Iz Vašingtona su odgovorili da SAD štite pravo svake zemlje da leti, plovi i djeluje svuda gdje to međunarodno pravo dozvoljava i da ih Kina od toga neće odvratiti.

Peking je kontrolu nad Paracelskim ostrvima preuzeo 1974. godine, od vlade tadašnjeg Južnog Vijetnama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.