Njemačka najavila prekid kupovine uglja i nafte od Rusije
Ilustracija

Njemačka najavila prekid kupovine uglja i nafte od Rusije

Njemačka će od 1. avgusta potpuno prestati da kupuje ugalj od Rusije a od od 31. decembra rusku naftu, izjavio je Jerg Kukijes, ekonomski pomoćnik njemačkog kancelara Olafa Šolca.

"Svako ko je upoznat sa istorijom naftovoda Družba, koji je već bio instrument sovjetske imperije u istočnoj Evropi, zna da oslobađanje od ove zavisnosti nije trivijalna stvar, ali je upravo to ono što ćemo postići za nekoliko mjeseci“, rekao je on na Sidnejskom energetskom forumu, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, za Njemačku će ključni i veoma težak zadatak u budućnosti biti pronalaženje rješenja za prestanak kupovine gasa iz Rusije.

Kukijes je napomenuo da zbog toga Njemačka ubrzano razvija terminale za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG).

On je priznao da SAD i Katar mogu snabdijeti Evropu sa oko 30 milijardi kubnih metara gasa u vidu LNG, što još uvek nije dovoljno da zamijeni ruski gas.

Sidnej je domaćin Međunarodnog energetskog foruma od 12. do 13. jula, u organizaciji australijske vlade i Međunarodne agencije za energetiku.

Njemu prisustvuju ministri energetike Australije, SAD, Japana, Indonezije, Samoe i Indije, kao i čelnici velikih kompanija koje podržavaju i razvijaju zelene tehnologije i predstavnici poslovne zajednice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.