Plenković sa Abazovićem:
Brod Jadran

"Ako ko ima perspektivu za ulazak u EU onda je to Crna Gora"

Plenković sa Abazovićem: "Jadran" vratiti u Crnu Goru, riješiti pitanje granice

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je da je želja zvaničnog Zagreba da nastavi s rješavanjem pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije, poput granice i školskog broda Jadran.

Plenković je na presu s crnogorskim premijerm Dritanom Abazovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj, rekao da mu je drago da su brojne kompanije iz te zemlje aktivne u Crnoj Gori, te da je njihova želja "da nastave rješavati pitanja iz vremena raspada SFRJ i agresije veliko-srpskog režima Slobodana Miloševića".

"Tih pitanja je više, od pitanja granice, do školskog broda Jadran, za koji Hrvatska želi da se vrati u Hrvatsku, do postavljanja spomen ploče u Morinju", rekao je Plenković.

Kako je rekao, s Abazovićem je bilo razgovora o stanju pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Hrvatska je pomagala u posljednjih deset godina na različite načine, naročito prenošenjem znanja", rekao je Plenković, najavljujući dalju podršku evropskom putu Crne Gore.

Interes Hrvatske je, kako je rekao, povezivanje sa Crnom Gorom putem transevropskih saobraćajnih i energetskih pravaca: "Posebno Jadransko-jonski koridor, isto tako da se nastave razgovori u vezi Jadransko-jonskog gasovoda".

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da su imali veoma sadržajan sastanak, navodeći da je "naša budućnost zajednička".

"Mi Crnu Goru vidimo kao dio EU. Neizmjerno smo zahvalni Hrvatskoj što je EU dovela na naše granice. Očekujemo da upravo Hrvatska, kao naš najbliži susjed, kao naša bratska država, bude glavni pokretač svega evropskog u Crnoj Gori", rekao je Abazović.

On kaže da će Crna Gora učiniti sve da bude prva naredna članica EU: "Ako postoji zemlja koja je idealna da oživi proces proširenja, to je definitivno Crna Gora".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.