Širom Evrope protesti farmera, u Njemačkoj i Holandiji blokirali puteve, saobraćajnice, mostove...
Foto: Reuters

Širom Evrope protesti farmera, u Njemačkoj i Holandiji blokirali puteve, saobraćajnice, mostove...

Odluka holandske vlade da zahtijeva od svojih farmera da smanje korištenje đubirva i broja stoke, jer se želi smanjiti emiisja azot-oksida i amonijaka koje proizvode domaće životinje do 2030. podigla je seljačku bunu.

Prošla nedelja bila je kritična jer je policija u provinciji Frizija čak pucala na farmere koji su traktorima pokušali da blokiraju puteve.

U znak podrške holandskim farmira protiv zelene politike ustali su i njemački farmeri koji su blokirali puteve širom zemlje za sad bez nepredviđenih akcija.

Tog 6. jula uveče policija u nizozemskoj provinciji Friziji u namjeri da spriječi traktorsku blokadu puta otvorila je vatru iz pištolja na farmere. Pukim slučajem izbjegnuta je veća tragedija, a umjesto smirivanja kao što je policija očekivala, to je još više razbjesnelo farmere u ovoj zapadnoevropskoj zemlji.

Policija je saopštila da hici jesu pogodili traktor, ali da niko nije poginuo.

Cijela priča oko seljačke bune holandskih farmera počela je 10. juna ove godine kada je vlada izdvojila 24,3 milijarde eura za finansiranje poljoprivrednih reformi koje će vjerovatno natjerati mnoge farmere da drastično smanje broj stoke ili da ih se potpuno otarase.

Vladin predlog ima za cilj da prepolovi zagađenje zemlje azotnim oksidom i amonijakom do 2030. godine. Prema vladinim procjenama, ovo bi moglo da dovede do zatvaranja oko 30 odsto stočnih farmi u Holandiji.

Dana 29. juna, grad Apeldorn je uveo vanredno stanje zbog demonstracija i navodnog pokušaja bjekstva iz zatvora od strane demonstranata da oslobode ranije uhapšene aktiviste koji su bili u pritvoru u lokalnoj policijskoj stanici. Dana 1. jula grad Hardervijk je takođe proglasio vanredno stanje.

Poljoprivrednici su 4. jula počeli da blokiraju puteve parkiranim vozilima da bi zatvorili logističke lance za distribuciju hrane, uključujući zabranu pristupa supermarketima. Interventna policija je pozvana u Herenven i upotrebila je suzavac da razbije proteste.

Narednog 5. jula, most preko kanala u Gaarkeukenu, Groningen, bio je blokiran sa oko 50 traktora do 18 časova, što je zaustavilo prolazak 50 plovila. Istog dana, autoput A37 je nakratko blokiran traktorima, što je dovelo do saobraćajne gužve od 2 kilometra.

Policija je 6. jula pucala na poljoprivrednike koji su vozili traktore nakon što su pokušali da blokiraju autoput u Friziji; niko nije povrijeđen. Neki ribari su počeli da blokiraju luke u znak solidarnosti sa farmerima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.